Kappale kauneinta kirkonkylää

 

Yksi Petäjäveden kirkonkylän kauneimmista näkymistä aukeaa Siltatiellä vanhan sillan korvassa. Vanhalle kirkolle kaartavaa tietä myötäilee matala puukaide, jonka takana nousee kohti korkeuksia näyttävä, vuodenaikojen mukaan maisemaa värittävä haavikko.

Kyläkuvaa komistavat haavat kasvavat Kutomakoulun niemeksi ristityllä luonnonsuojelualueella. Petäjäveden seurakunnan omistama maa-alue rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi lokakuussa 1993. Seurakunnan lähettämä hakemus kirjattiin Keski-Suomen Lääninhallituksessa kesäkuussa 1992.

Jämsänveden rannalla sijaitseva 0,4 hehtaarin kokoinen niemi on entistä niittyä, jossa kasvaa jo kookkaiksi ehtineitä haapoja. Rauhoituspäätöksessä haavikkoa kuvaillaan edustavaksi. Päätöksessä todetaan niemen kuuluvan myös Petäjäveden vanhan kirkon kulttuurimaisemaan ja omaavan siksikin maisemansuojelullista merkitystä.

Nimensä Kutomakoulun niemi saa viereistä rakennuksesta, jossa toimi pitkään Petäjäveden Kotiteollisuuskoulu, kutomakoulu. Talo tunnettiin myös Miljoonahuiskeen talona.

 

Teksti ja valokuvat: Hanna Mäkinen

 

Aiheesta muualla:

Luonnonsuojelualueet monimuotoisuuden asialla

Petäjiä ja vettä (Petäjäveden luonnonsuojelualueet: Solikkosaari)

Petäjäveden luonnonsuojelualueet: Arabiankorpi