Petäjäveden lukiota käyvä Aleksi Metsäpelto on opintojensa loppusuoralla. Lukulomaa viettävä abiturientti kirjoittaa itsensä kevään kirjoituksissa ylioppilaaksi ja suuntaa sen jälkeen jatkamaan jo aloittamiaan diplomi-insinööriopintoja Jyväskylän yliopistoon.
Petäjäveden lukiosta ponnistaneet -juttusarjan viimeinen osa, julkaistu Petäjävesi-lehdessä 19.2.2025.
Jaakko Heikkinen
Juttusarjan päättävässä haastattelussa omista lukioajoistaan kertoo tänä keväänä Petäjäveden lukiosta itsensä ylioppilaaksi kirjoittava abiturientti, Aleksi Metsäpelto, 18.
– Mietin yläkoulun lopussa lähtemistä johonkin lukioon Jyväskylässä, johon kilpauintikaverinikin pyrkivät, mutta lopulta lähelle kotia jääminen tuntui fiksuimmalta ratkaisulta, Metsäpelto aloittaa.
Syksyllä 2022 oman lukiotaipaleensa aloittanut Metsäpelto on kolmen vuoden aikana ehtinyt nauttia Petäjäveden lukion opiskelijoilleen tarjoamista eduista sekä lukion vuosikelloon kuuluvista kohokohdista. Metsäpelto muun muassa hankki itsellensä ajokortin lukion liikennekasvatuskurssin kautta ja otti toissaviikolla osaa populaarikulttuuriteemaiseen penkkaripäivään.
– Kirjoitan tänä keväänä kaikki viisi ainetta kerralla: äidinkielen, englannin, pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian. Olen aloittanut lukemisen hyvissä ajoin ja ainakin preliminäärikokeet, joissa harjoitellaan ylioppilaskirjoituksiin, menivät kohdallani hyvin, Metsäpelto mainitsee.
Pilottioppilaana korkeakouluyhteistyössä
Metsäpelto on toiminut ikään kuin pilottioppilaana vuonna 2023 käynnistyneessä Petäjäveden lukion ja Jyväskylän yliopiston välisessä yhteistyössä. Korkeakouluyhteistyön myötä lukiolaisille on tarjoutunut mahdollisuus opiskella yliopiston diplomi-insinööriopintoja, räätälöidyllä diplomi-insinöörilinjalla.
– Opintojen suorittaminen lukioaikana tuntui minusta järkevältä valinnalta. Minua kiinnosti esimerkiksi pelien ohjelmoiminen ja olin tehnyt sitä jo nuorempana, Metsäpelto muistelee.
Diplomi-insinöörilinjan kuudentoista opintopisteen laajuiset opinnot pitävät sisällään kolme suurempaa kokonaisuutta tietoteknisiä ja matemaattisia opintoja. Hyvin suoritetut opinnot takaavat opiskelijalle automaattisen sisäänpääsyn Jyväskylän yliopistoon. Korkeakoulupaikka ja stressitön siirtymä opintoasteelta toiselle ovat kovia kannustimia.
– Diplomi-insinööriopintojen keskiarvosanan tulee olla kolme, asteikolla yhdestä viiteen ja tämän lisäksi pitkästä matematiikasta edellytetään keskiarvosanaa kahdeksan. Näiden opintojen yhdistäminen muiden lukio-opintojen kanssa on sujunut hyvin. Tämä on tuntunut ikään kuin valinnaisaineelta, mutta tietysti yliopistotasoiset kurssit ovat tarjonneet myös haastetta, Metsäpelto toteaa.
Ensimmäinen laatuaan
Valmistuttuaan Metsäpellosta tulee ensimmäinen ylioppilas, joka valmistuu diplomi-insinöörilinjalta, niin Petäjävedellä kuin koko Suomessa. Yliopisto-opintonsa Metsäpelto pyrkii aloittamaan mahdollisimman pian.
– Tietysti minulla on selvä etumatka niihin opiskelijoihin, jotka aloittavat opintonsa vasta yliopistoon tultaessa, olen kuitenkin suorittanut opintoja arviolta jo noin puolen vuoden ajalta. Myös vuodentakainen kesätyöni Jyväskylän yliopistossa kvanttiohjelmoinnin parissa oli arvokas kokemus, Metsäpelto listaa.
Valmiina diplomi-insinöörinä Metsäpelto voi työllistyä lukuisiin alati kasvavan ja kehittyvän IT-alan tehtäviin. Tietotekniikan erilaisia suuntautumisaloja ovat muun muassa tekoäly ja kyberturvallisuus.
– Diplomi-insinöörilinjalle lähteminen vaatii opiskelijalta tietynlaista itsekuria ja aitoa kiinnostusta tietotekniikkaa kohtaan. Vaikka toisaalta ihan jokainen hyötyisi ja sivistyisi näistä perusopinnoista, tulee silti olla motivoitunut ja halukas oppimaan, Metsäpelto ajattelee.