Vanhaa metsää ja ehjää metsäpohjaa kaipaavan kannattaa suunnata retkensä luonnonsuojelualueelle. Luonnon monimuotoisuutta vaalivia luonnonsuojelualueita on Petäjävedellä perustettu yksityisten maanomistajien aloitteesta 1970-luvulta lähtien.

Vanhin luonnonsuojelualueista on vanhan kirkon viereistä salmea jakava Solikkosaari. Petäjäveden seurakunnan kirkkovaltuusto pyysi 2,1 hehtaarin kokoisen saaren julistamista luonnonsuojelualueeksi marraskuussa 1975. Seurakunnan toive toteutui kesällä 1977.

Solikkosaari sai 1980-luvulla kaverikseen Teerijärvensuon luonnonsuojelualueen. 1990-luvulla lista täydentyi Kutomakoulun niemellä ja Kelvenjärven puistolla. Vuonna 2007 arvokkaaseen seuraan liittyi kaksi aluetta Sallistensuolta.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Petäjävedelle on perustettu kahdeksan uutta luonnonsuojelualuetta. Uusin tulokas on keväällä luonnonsuojelualueeksi nimetty Eino Pohjan metsä Karikonkylällä.

Tämän jutun kuvat on otettu Vehkasuolla, Vuorensyrjän luonnonsuojelualueella. Noin 22 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue sijaitsee valtatie 23:n eteläpuolella Kintaudella. Alueelle pääsee kapuamaan esimerkiksi Vehkasuon lähteeltä. Metsän siimeksestä löytyy vanhoja havupuita, järeitä koivuja, haapoja, jyrkänteitä ja viehättävä polku.

 

Teksti ja kuvat: Hanna Mäkinen

 

Aiheesta muualla:

Petäjiä ja vettä (Petäjäveden luonnonsuojelualueet: Solikkosaari)

Kappale kauneinta kirkonkylää (Petäjäveden luonnonsuojelualueet: Kutomakoulun niemi)

Petäjäveden luonnonsuojelualueet: Arabiankorpi