Petäjävesi-lehti vieraili Villakamarin yrittäjä Miia Kirkkomäen ja Antti Niileksen kodissa vuonna 2014, kun lehti vielä toimitti Petäjäveden Joulu 2014 -lehteä. Kirkkomäen ja Niileksen kodin jouluinen tunnelma tulee niin koristeista kuin tuoksuistakin. Jouluisia vinkkejä Miia Kirkkomäki etsii muun muassa lehdistä, ja silloin kuusivuotias Inka auttaa mielellään. Kirkkomäki käyttää joulukoristelussaan muun muassa lumisrayta ja paljon luonnonmateriaaleja. Isojen kuusten lisäksi sisälle tuodaan pieniä kuusia. Jouluinen kattaus syntyy pienillä asioilla, vaikkapa punaisilla lautasliinoilla ja jouluisella kakulla.

 

Juttu ja kakkuohje mainoksen jälkeen

 

Petäjäveden Joulu 2014: Joulu tulee puuhaillen

 

Miia Kirkkomäen jouluvalmisteluihin kuuluu paljon askartelua, leipomista ja kaikenlaista puuhailua yhdessä lasten kanssa. Tänä vuonna (2014) kuusivuotias Inka on luvannut leipoa kaikki piparit ja yhdeksänvuotias Leokin on mukana jouluaskarteluissa.

– Joulun tunnelma tulee tekemisen kautta ja koristeiden lisäksi siihen kuuluvat tuoksut: leivon paljon jouluksi ja teen laatikotkin itse – tai ainakin osan, mutta en kyllä paheksu valmisruokiakaan, Miia Kirkkomäki kertoo.

– Lasten kanssa askartelemme joulukortteja ja koristeita ja koristelemme pipareita. Jouluvalot laitamme pihaan jo syksyllä, kun alkaa olla pimeää.

Kirkkomäki tunnustautuu jouluihmiseksi. – Asuimme puolitoista vuotta Kiinassa ja meidän piti olla joulu siellä. Olimme jo päättäneet, ettemme tee mitään joulujuttuja. Sitten kuitenkin otimme äkkilähdön Suomeen ja vietimmekin joulun täällä, Kirkkomäki kertoo.

– Yleensä aloitan jouluvalmistelut joulukuun alussa. Joulun jälkeen ei jaksa enää katsella joulukoristeita, mutta kun aloittaa ajoissa, saa vähän pidemmän joulukauden.

 

Pienet jutut tuovat joulua

Kirkkomäen mukaan jouluista tunnelmaa esimerkiksi kahvihetkeen saa pienillä asioilla, vaikkapa punaisilla lautasliinoilla, jouluisilla leivonnaisilla ja kanelilla maustetulla kahvilla.

– Koko sisustusta ei tarvitse vaihtaa jouluksi, esimerkiksi jollain jouluisen värisellä jutulla saa aikaan joulutunnelmaa.

Kotinsa sisustuksessa Kirkkomäki suosii selkeyttä. – Kiinassa oli sekä väkeä että tavaraa todella paljon. Sekin oli ihan kivaa, mutta liika on liikaa.

– Täällä haluan kotiini enemmän seesteisyyttä ja selkeyttä. Ja kun talo, jossa asumme, on 1950-luvun taitteesta, olen hakenut sisustukseen myös saman aikakauden henkeä.

– Ykköskriteerini hankinnoissa on kotimaisuus, lisäksi olen aika kova kierrättämään; teen ostoksia kirpputoreilla ja myyn itselleni tarpeetonta pois kirpputorien kautta.

 

Lumisprayta ja käpyjä

Joulukoristeita Kirkkomäki tekee vaikkapa männynkävystä, oksista, sammaleesta tai jäkälästä. – Ikkunoihin voi maalata joulutunnelmaa päivittäistavarakaupoissa myytävällä lumispraylla. Kuvioita voi tehdä sapluunoilla ja lumisprayn saa pestyä joulun jälkeen pois, Kirkkomäki vinkkaa.

– Meillä on myös yleensä oikean, ison joulukuusen lisäksi pieniä kuusia ja tietenkin jouluisia kukka-asetelmia. Luonnonmateriaaleja voi käyttää monenlaiseen askarteluun. Myös pihalle teemme jouluisia asetelmia.

Miia Kirkkomäki kertoo poimivansa vinkkejä sisustukseen ja askarteluun niin kirjoista ja lehdistä kuin netistäkin. – Vanhoja juttuja voi myös uudistaa. Kakunkin saa jouluiseksi jouluisella kuorrutteella, Kirkkomäki toteaa.

– Tykkään puuhastella niin sisällä kuin ulkonakin, mutta aika paljon se puuhastelu keskittyy syksyyn ja joulukauteen – esimerkiksi pääsiäinen ei enää innosta samalla tavalla kuin joulu. – TL

 

Jouluinen glögi-juustokakku

Pohja:
200 g pipareita murskattuna
75 g sulatettua margariinia

Täyte:
2 dl kermaa vaahdotettuna
1,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
400 g tuorejuustoa
5 liivatelehteä
0,5 dl kuumaa vettä

Pinta:
3,5 dl glögiä
3 liivatelehteä

Pohja: Murskaa piparit pieniksi ja sekoita sula margariini joukkoon.
Laita tasaiseksi pohjaksi irtopohjavuokaan.

Täyte: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon sokerit ja tuorejuusto. Sekoita pehmenneet liivatteet 0,5 dl kuumaa vettä. Sekoita liivatevesi ohuena nauhana kerma-tuorejuusto-seokseen. Kaada seos piparipohjan päälle.
Pinta: Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna 1 dl glögiä ja sulata pehmenneet liivatteet siihen. Lisää joukkoon myös loput glögistä.