Vanhemmatkin ovat tervetulleita mopopajalle

 

– Tällä tavalla moposta tulee oman näköinen, kesällä 15 vuotta täyttävä Eetu Kettunen toteaa. Omannäköinen mopo Eetulle valmistuu mopopajalla vanhasta, täysin osiin puretusta moposta, joka saa sekä uusia osia että uutta maalia pintaansa.

– Pojilla on jo ennestään crossipyöriä. Nyt, kun Eetu saa ajaa mopokortin, pitää saada myös tieliikennekelpoinen mopo, Eetun ja kaksi vuotta nuoremman Niki Kettusen kanssa mopopajalla mopoja rassaava isä Matti Kettunen kertoo.

– Tämä on meille tuttua hommaa. Pojat ovat molemmat ajaneet pikkumopoilla kuusivuotiaasta lähtien ja he ovat myös huoltaneet ja korjanneet mopoja itse. Tässä oppii paljon hyödyllisiä taitoja, mopopajalla vapaaehtoisena vetäjänäkin toimiva Matti Kettunen toteaa.

Mopopajakin sulki ovensa maaliskuussa koronan takia, mutta elokuussa toiminta lähti taas käyntiin.

– Tänä syksynä pudotimme yläikärajaa 15 vuoteen eli nyt mopopaja on tarkoitettu 12-15-vuotiaille, ja sitä nuoremmatkin voivat tulla yhdessä huoltajan kanssa, mopopajatoimintaa alusta asti vetänyt ja sitä ideoimassakin ollut Matti Heinänen kertoo.

– Se olisikin tosi hieno homma, että entistä useampi vanhempi tulisi nuoren kanssa yhdessä laittamaan mopoja kuntoon, tämä voisi olla yhteinen harrastus. Eikä moponrassaajan tarvitse olla poika, tai isä, myös äidit ja tytöt voivat tulla mukaan. Ja on täällä ollutkin tyttöjä, ja myös äitejä.

 

Myötämielistä suhtautumista

 

Mopopaja aloitti toimintansa syksyllä 2017. Silloinkin oltiin kässäkoululla, mutta nykyisiin, ensimmäisiä tiloja isompiin tiloihin päästiin jo toisena toimintavuotena.

– Kunnalle täytyy antaa iso kiitos tiloista, nyt paikka on todella hyvä, Heinänen toteaa. – Olemme myös saaneet kunnostettavia mopoja todella hyvin lahjoituksena, ja muutakin tavaraa, kuten työkaluja, painepesurin, haalarit ja kahvitkin. Tähän toimintaan on suhtauduttu erittäin myötämielisesti, Heinänen kiittelee.

Toiminta pyörii vapaaehtoisten vetäjien voimin, mukana on kuusi vapaaehtoista. Mopopajaa pidetään maanantai- ja tiistai-iltaisin. – Tänne tulee kyllä oikein mielellään vetäjänä, Heinänen toteaa.

– Touhu täällä on vapaata, mutta meillä on kuitenkin tiukat säännöt, täällä ei esimerkiksi saa syrjiä ketään. Ja lopuksi siivotaan ja laitetaan työkalut paikoilleen. Nuorille itselleen annetaan vastuuta. Nyt ikärajat ovat hyvät; kun nuoret käyvät täällä ennen kuin pääsevät ajamaan mopoilla tiellä, voimme vaikuttaa heidän liikennekäyttäytymiseensäkin. – TL

 

Niki ja Eetu Kettunen käyvät isänsä Matti Kettusen kanssa mopopajalla kunnostamassa mopoa, jolla Eetu pääsee ajamaan, kun hän saa mopokortin. Tänä syksynä mopopajalla on käynyt reilut kymmenen nuorta.