Kaisa ja Ilkka Pihlajamäki sanovat saaneensa Petäjävedeltä hyvät matkaeväät. Läksiäisiä vietettiin sunnuntaina, Ilkka Pihlajamäki aloittaa työt Kuopiossa heinäkuun alussa.

 

 

Ilkka-papille toivoteltiin siunausta uuteen työhön

 

– Tänne Petäjävedelle jää moneen sydämeen Ilkan kokoinen aukko, totesi kirkkoherra Laura Laitinen seurakuntapastori Ilkka Pihlajamäen läksiäisjuhlassa seurakuntakodilla. Pihlajamäki piti lähtösaarnansa Petäjävedellä sunnuntaina ja aloittaa työt Kuopiossa, Puijon seurakunnan seurakuntapastorina 1. heinäkuuta.

– Odotan työtä Kuopiossa innokkaana, en ole malttanut pysyä poissa, vaikka työt eivät ole vielä alkaneetkaan. Olen jo ollut uuden työyhteisön kanssa suunnittelemassa syksyä ja rippikoulutapaamisessakin olin, tapaamassa sekä nuoria että isosia, Pihlajamäki kertoo.

– Kaipaan haasteita ja Kuopiossa niitä on tarjolla.

Ilkka Pihlajamäen vaimo Kaisa Pihlajamäki on kotoisin Kuopiosta. – Siksi meillä on alun perinkin ollut suunta sinne päin. Olemme viettäneet paljon lomia Kuopiossa ja tykkäämme kaupungista, Ilkka Pihlajamäki sanoo.

– Tosin vaimo ja lapset jäävät nyt vielä vuodeksi Petäjävedelle, joten minäkin vietän kaikki vapaapäiväni täällä.

Puijon seurakunnassa Pihlajamäen päätyöksi tulee vapaaehtoistyön organisointi. – Olen siellä myös aikuistyön pappi ja diakoniapappi, eli työalani vaihtuu. Toki teen myös Kuopiossa ihan perustyötä eli hoidan toimituksia, jumalanpalveluksia ja hartauksia. Puijon seurakunnassa työntekijöitä on enemmän kuin Petäjävedellä; täällä pappi on laajemmin mukana ja kaikki työntekijät tekevät täällä laajasti kaikenlaista, Pihlajamäki toteaa.

– Kuopiossa minut on otettu tosi hyvin vastaan ja sinne on kiva mennä, kun valinta oli yksimielinen.

 

 

Haikeat jäähyväiset

 

Petäjävedellä Pihlajamäki ehti olla reilut 15 vuotta. – Vajaat pari vuotta siitä hoidin kirkkoherran tehtäviä ja vuoden verran olin vuorotteluvapaalla kotona hoitamassa lapsia, Pihlajamäki kertoo.

– Viiteentoista vuoteen mahtuu paljon muistoja. Ihmisistä on tullut todella rakkaita. Olen kohdannut ihmisiä lukemattomissa tilanteissa, niin ilossa kuin surussa ja ihan tavallisessa arjessakin. Olen saanut olla mukana ihmisten elämässä ja olen päässyt mukaan tähän yhteisöön. Olemme asuneet täällä, joten tämä on meille myös kotikirkko ja kotiseurakunta.

Tunteikkaassa läksiäisjuhlassa Ilkka Pihlajamäkeä kehuttiin hyväksi papiksi, jota tulee ikävä. Kirkkovaltuuston varapuheenjohtajan Heikki Palolan mukaan Pihlajamäki on ollut pidetty, luotettava pappi.

– Mieli on todella haikea, kun Ilkka lähtee. Ilkka on ollut täällä niin kauan, että hän tuntee seurakuntalaiset, ja tietää heistä muutakin kuin nimen, Anneli Rantapuska totesi.

Anna-Maria Huuskosen mukaan Ilkka Pihlajamäellä on ollut tärkeä rooli seurakuntalaisten saamisessa mukaan toimintaan.

– Hän on aina innostunut ideoista, kannustanut ja antanut mahdollisuuksia toteuttaa ideoita, Huuskonen kehui.

Hanna Hautamäki luonnehti Pihlajamäkeä luotettavaksi ja lujaksi kuin kallio.

Työtovereiltaan Pihlajamäki sai läksiäislahjaksi positiivisuustaulun, johon oli kirjattu Pihlajamäen hyviä ominaisuuksia, suomi-savo -sanakirjan, jotta hän pärjää Kuopiossa, kompassin ja suklaata joka vuodesta, jonka hän on ollut Petäjävedellä.

– Petäjävedellä on ollut hyvä elää ja olemme saaneet täältä hyvät matkaeväät, sanoi Pihlajamäki kiittäessään seurakuntalaisia ja totesi, ettei pappi olisi mitään ilman seurakuntalaisia.

Jotain Ilkka-papin suosiosta seurakuntalaisten keskuudessa kertoo myös se, että normaalisti hiljaisena päättäjäisviikonlopun sunnuntaina Ilkka Pihlajamäen lähtösaarna houkutteli Petäjäveden kirkkoon 130 sanankuulijaa. – TL