Petäjäkodin kerhohuoneessa vietettiin perjantaina vanhuspalveluiden päivätoiminnan avointen ovien päivää. Aamupäivä avattiin leppoisasti valokuvia katsellen, kokemuksista jutustellen ja jumpaten.

– Kaikenlaista me täällä tehdään: Joskus leivotaan ja joskus askaroidaan muuta, lauletaan, katsotaan elokuvia ja kaikenlaista sellaista. Höpötetään toinen toisillemme mitä sylki suuhun tuo, kuvailee Martta Rahikainen iloisesti.

– Kyllä minä olen tykännyt vähän joka hommasta. Tämä ruokailu on kaikista parasta, säestää Rauno Silander, joka on ollut päivätoimintaryhmissä mukana alusta asti.

 

 

 

Tukea arkeen ja iloa elämään

 

Perjantaina esittäytynyt päivätoiminta on kunnan vanhuspalvelujen järjestämä kotihoidon tukipalvelu ikääntyneelle.

– Päivätoiminnan tarkoitus on tarjota iäkkäälle yksilöllistä tukea arkeen ja kotona pärjäämiseen sekä tuoda iloa elämään. Päivätoiminnassa huomioidaan asiakkaiden omat tavoitteet ja toiveet. Toimintaan tullaan erilaisten syiden vuoksi. Jollakin syyt voivat liittyä fyysiseen toimintakykyyn, toinen taas tulee hakemaan ryhmästä helpotusta yksinäisyyteen, kertoo toiminnanohjaaja Hanna-Mari Hiltunen.

Palvelu toimii vanhuspalvelujohtaja Minna Koskisen mukaan matalan kynnyksen periaatteella, ilman tiukkoja kriteerejä.

– Meillä on mahdollisuus jopa lisätä tarvittaessa päivätoimintapäiviä. Nyt päivätoimintaryhmät kokoontuvat kolmena päivänä viikossa, sanoo Koskinen.

Päivätoimintakertoihin voidaan yhdistää myös muita kotihoidon tukipalveluja, kuten saunapalvelua, pyykkihuoltoa tai sairaanhoidollisia palveluja.

 

 

 

 

”Kesäleirille” Kulttuurikeskukseen

 

Normaalisti päivätoiminnan ryhmät kokoontuvat Petäjäkodin kerhohuoneessa. Toukokuussa päivätoiminnan ryhmät lähtevät kuitenkin kesäleirille Miilutien Kulttuurikeskuksen tiloihin.

– Siellä päivämme alkavat kuntosalilla, josta pääsemme ruokailemaan Masuuniin. Kirjastossa käymme lukemassa lehtiä ja kirjoja. Kun koululaisten loma alkaa kesäkuussa, saamme tukikohdaksi kotitalousluokan, kertoo Hiltunen.

Päivätoiminnan kesäleirin aikana Petäjäkodilla tehdään remonttia. Petäjäkodin kuntosalin laitteet siirretään remontin ajaksi alakertaan, jossa ne ovat myös ikäihmisten omatoimikäytössä.

Petäjäkodin remontti valmistuu syksyn aikana, jolloin päivätoimintaryhmät palaavat taas tuttuihin kerhotiloihin.

 

 

 

 

 

Vanhusneuvosto tutuksi

 

Perjantainen avoimien ovien tapahtuma sai vieraita Petäjäveden kunnan vanhusneuvostosta. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Pirkko Saarinen ja kunnanhallituksen edustajana vanhusneuvostossa istuva Heikki Puhakka kertoivat neuvoston tavoitteista ja toiminnasta.

Kuntalain mukaan vanhusneuvoston tarkoituksena on toimia ikääntyneiden kuntalaisten vaikuttamiskanavana. Perjantain tapaaminen poiki jo konkreettisia ideoita ja toiveita Petäjäveden vanhusneuvoston eteenpäin vietäväksi. Esimerkiksi toiveet yhteiskuljetuksien järjestämisestä Keuruun uimahallille ja ikäihmisten digitaito-opetuksesta saivat jo selvästi tuulta alleen.

Pirkko Saarinen toivoo, että ikäihmiset ottaisivat vanhusneuvoston jäseniin rohkeasti yhteyttä kaikentyyppisissä asioissa. Vanhusneuvosto vie viestiä eteenpäin pyrkien edesauttamaan osallistumista ja kunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamista. Lisätietoa vanhusneuvostosta löytyy kunnan verkkosivuilta sekä esitteistä, joita löytyy esimerkiksi apteekista ja terveysasemalta. -HM