Jaakko Heikkinen
Kestävyysjuoksija Eemil Helanderin, 22, kuluneen kesän kisakausi oli onnistunut. Heinäkuussa pidetyt Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat Espoossa sekä Kalevan kisat Lahdessa toivat Helanderille hopea- ja kultamitalit. EM-hopea irtosi 5 000 metrin matkalla ajassa 13.40,15, mikä on Helanderin uusi ennätys. Kalevan kisojen mestaruus puolestaan ratkesi ajassa 13.50,37.
– Kesän pääkisat sujuivat kyllä hyvin. Vaikka juoksuihin lähtiessä oloni oli aina melko varma, yllätti hopeasija EM-kisoissa lopulta myös itseni. Omat ennätykseni paranivat, ja siihen aina pyritään, Helander summaa.
EM-kisat olivat Helanderille monella tapaa merkitykselliset. Kulunut kesä oli viimeinen, jonka Helander kisasi juniorisarjassa. Helanderin pitkäaikainen, vakavasti sairastunut valmentaja Ari Nummela toivoi keväällä saavansa nähdä valmennettavansa kesän kisoissa. Niin onneksi kävi.
– Tuntui hienolta, että Ari oli paikalla siellä. Olemme tehneet yhteistyötä pitkään, ainakin jo kahdeksan vuoden ajan, Helander laskeskelee.
Loistokas kesän kisakausi toi Helanderille paljon mediahuomiota. Jyväskylän kaupunki muisti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksijaa hiljattain stipendein sekä kaupungintalolla järjestetyin mitalikahvein.
– Tietysti saamani tunnustus lämmittää mieltä. Vaikka teen tätä hommaa puhtaasti rakkaudesta lajiin, tuntuu hyvältä, kun ihmiset ympärillä seuraavat matkaani, tukevat ja kannustavat, Helander toteaa.

Ensi kesään valmistautuminen on alkanut
Alkusyksystä, kesän kisakauden jälkeen, Helander ehti huokaista ja nauttia kolmen viikon treenittömästä ajanjaksosta. Sen jälkeen starttasi nyt käynnissä oleva treenikausi, jolla tähdätään ensi kesän, vuoden 2024 kisoihin.
– Ensi kesässä odottavat EM-kisat Roomassa sekä Pariisin kesäolympialaiset. Niihin pääseminen vaatii vahvaa valmistautumista, sillä EM-kisat ovat omalla kohdallani ensimmäiset aikuisten sarjassa ja olympialaiset ovat korkeatasoisin paikka, jossa tässä lajissa voi kisata, Helander realisoi.
Helanderin treenimäärät käyvät päivätyöstä. Kisoihin valmistautuminen edellyttää noin sadan kilometrin verran juoksua viikoittain. Ennen kesää Helander ottaa osaa myös kolmelle, noin kuukaudenmittaiselle valmennusleirille.
– Marraskuussa treenaamme täällä Suomessa, Pajulahdessa. Alkuvuodesta treenaamme ensin Etelä-Afrikassa ja myöhemmin vielä Amerikassa. Harjoittelu yhdessä muiden kärkijuoksijoiden kanssa on tuntunut hyvältä toimintatavalta minulle, Helander arvioi.
Pitkän tähtäimen suunnitelmassa Helanderin tavoite on saada napattua itselleen aikuisten sarjan arvokisamitali. Helander ajattelee, että heti juniorisarjasta aikuisten sarjaan siirryttyä kolmen parhaan joukkoon sijoittuminen on epätodennäköistä, mutta pitkäjänteisellä työllä ja onnistuneilla suorituksilla tavoite voi olla toteutettavissa hyvinkin pian.

Opiskelua ja kalastusta vastapainoksi urheilulle
Kestävyysjuoksijauransa lisäksi Helander keskittyy parasta aikaa toisen vuoden opintoihinsa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Vuosi sitten Petäjävedeltä Jyväskylään muuttanut Helander on omien sanojensa mukaan kotiutunut kouluun ja kaupunkiin hyvin.
– Opinnot tuovat hyvää tasapainoa urheilulle ja tykkäänkin keskittyä välillä aivan johonkin muuhun. Koulussa ollaan tosi joustavia tavoitteellisen treenaamiseni suhteen, ja opinnot etevät omassa tahdissani. Olen viihtynyt Jyväskylässä ja kaupunkiin muutto lisäsi ennen kaikkea mahdollisuuksia liikkua, sekä mahdollisuuksia saada seuraa esimerkiksi juoksulenkille, Helander iloitsee. Helander jättäytyi Keuruun Kisailijoista ja maastohiihdon parista kohta kolme vuotta sitten, talvella 2021. Hiihto näyttelee edelleen pientä roolia entisen maastohiihtäjän elämässä, mutta vain treenimielessä, ei kisatarkoituksessa. Petäjävettäkään Helander ei ole päässyt unohtamaan.
– Kyllä Petäjävedellä tulee edelleen käytyä perheen luona, hoitamassa koiraa. Tykkään kalastaa ja Petäjävedellä on oivat puitteet siihen hommaan. Kaikki kalastustarvikkeeni ovat vanhempien luona, kuten myös kisoista saadut mitalit ja muut palkinnot, Helander kertoo.