Vuosi 2022 jää historiakirjoihin vuotena, jolloin koronarajoitukset hellittivät ja ihmisillä oli taas mahdollisuus tavata toisiaan ja tehdä asioita yhdessä. Tunnelmia tosin synkistivät Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sodan seurannaisvaikutukset, kuten energian hinnan nousu inflaation nostaessa hintatasoa yleisesti. Maailmanmyllerryksestä huolimatta Petäjävedellä elettiin antoisaa arkea juhlahetkineen.

TAMMIKUU
Viime vuoden alussa Petäjävesi-lehden gallupissa vastaajat toivoivat eniten koronatilanteen hellittämistä vuonna 2022. Näin myös kävi; rajoitukset ja maskisuositukset jäivät taakse. Helmikuun 24. päivänä tapahtunut Venäjän hyökkäys Ukrainaan siirsi koronan puheen- kuin myös huolenaiheissa taka-alalle.
Lehdessä kerrottiin avoimen päiväkodin toiminnasta. Avoin päiväkoti on suunnatti kotihoidossa oleville lapsille.
Liisa Vesterinen aloitti työt Petäjäveden vanhan kirkon projektikoordinaattorina ja Petäjävedellä seurattiin kiinnostuksella Ikaalisten johtajahakua. Kunnanjohtaja Mikko Latvala oli antanut suostumuksensa pestiin, mutta mutta lopulta vetäytyi kaupunginjohtajavalinnasta.
Suomessa järjestettiin ensimmäistä kertaa aluevaalit, kun uusien hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymiseen oli aikaa vuoden päivät. Petäjävedeltä valittiin peräti kaksi aluevaltuutettua; Satu Kytölehto (sdp) ja Mikko Tiirola (kesk.).
Kunnon talvi suosi talviliikuntalajeja ja Kettulanvuoren ladut keräsivät kehuja pitkin alkuvuotta. Petäjäveden laduille löysivät ulkopaikkakuntalaisetkin. Kuivasmäki-Kumpu -kyläyhdistys teki koiraladun Kurkisuolle.
Petäjäveden Petäjäisiä edustava Tapio Hokkanen saavutti lisäpainoleuanvedon MM-kultaa maailmanennätystuloksella.
Liisantiellä sattui ikävä onnettomuus, kun mies jäi kaatuvan betoniauton alle.

HELMIKUU
Talviuinti on kasvattanut suosiotaan; niin myös Petäjävedellä. Lehdessä kerrottiin, että lajia koukuttaa myös kouluikäisiä. Mallia näyttivät Otava Vanhatalo ja Juhani Alanko.
Helmikuussa puhutti kunnaneläinlääkärin vastaanoton siirtyminen Palokkaan. Eläinlääkäri Laura Mäkelä siirtyi valvontaeläinlääkäriksi Keuruulle; hän perusti myös yksityisen eläinlääkärivastaanoton kotiinsa Korpilahden Tikkalaan.
Petäjäveden kirjaston kävijämäärät olivat vähentyneet vuonna 2021. Kirjastosta kerrottiin, että käyntikerroilla lainattiin enemmän kirjoja kuin aiemmin.
Petäjäveden Petäjäiset palkitsivat parhaita urheilijoitaan ja vuoden urheilija -pokaalin sai Eetu Saramäki.
Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki vihittiin virkaansa.
Abiturientit lähtivät lukulomalle penkinpainajaisten saattelemana ja vanhat tanssivat muutaman vuoden tauon jälkeen. Abiturientti Akseli Lapinaho valmistautui ylioppilaskirjoituksiin hyvällä fiiliksellä.
Petäjäveden seurakunnan talousarvio näytti miinusta. Kunnanvaltuustossa käsiteltiin valtuustoaloitteita, joilla kunnan asukaslukua saataisiin nousuun. Rakentamisraha meni päätöksenteossa maaliin asti; vauvaraha sen sijaan hylättiin.
Iiris Helander hiihti SM-kultaa nuorten ampumahiihtokisoissa.
Petäjävedellä lasten ja nuorten parissa työskentelevät totesivat, että koronavuosien jälkipyykkiä pestään nuorten osalta vielä pitkään. Rajoitusten poistumista oli nuorten keskuudessa odotettu, mutta toisaalta se aiheutti myös jännitystä.
Vesiputkistossa oli vuoto, jota jahdattiin useamman viikon ajan. Lehdessä uutisoitiin, että yleisötilaisuuksia voi taas järjestää vapaasti.
Johanna Salminen aloitti seurakuntapastorina.

MAALISKUU
Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistys ry eli Vanhis järjesti luistelutapahtuman kaukalolla. Tapahtuma sai ihmiset sankoin joukoin liikkeelle.
Kesätyöpaikkojen etsintä käynnistyi. Markus Helander opasti suksien valinnassa ja huollossa.
Ukrainassa käytävä sota sai suomalaisten auttamishalun heräämään ja SPR:n keräyslippaat ilmestyivät kauppojen kassoille.
Kiristynyt turvallisuuspoliittinen tilanne sai ihmiset miettimään myös väestönsuojelua. Petäjäveden kuntaan ja pelastuslaitokselle tuli kyselyitä väestönsuojelutiloista. Ihmisiä kehotettiin hankkimaan 72 tunnin kotivara.
Talvi oli luminen ja työllisti teiden auraajia edellisuotta enemmän. Kunnasta kerrottiin, että luminen talvi aiheuttaa lisäkustannuksia ja lumia piti pudotella rakennusten katoilta.
Ylä-Kintaudella kokoonnuttiin ulkoilupäivään ja kunta tarkasti kiinteistöjensä väestönsuojat. Laura Laitinen oli ehdolla Keuruun seurakunnan kirkkoherran virkaan, mutta ei lopulta tullut valituksi.
Tapani Nislin palkittiin Keski-Suomen urheilugaalassa liikuntateko-palkinnolla.
Lehdessä kerrottiin, että puun tuonnin loppuminen Venäjältä kiihdytti puun kysyntää kotimaassa. Venäjä-tuonnin tyrehtyminen nosti erityisesti energiapuun kysyntää.
Sähköverkon maakaapeloinnit jatkuivat. Ylä-Kintauden lähetysompeluseuran osallistujat pääsivät koronatauon jälkeen tekemään jälleen käsitöitä yhdessä. Puheensorinaa säesti puikkojen kilinä.
Kansalaisopiston kurssit tarjosivat viime vuonnakin monenlaista oppia saippuanvalmistuksesta nallekurssiin. Ruokapuolella tutustuttiin muun muassa japanilaiseen ruokaan.
Jaana Nevanperä valittiin kunnan hallintojohtajaksi.
Maatilojen tulevaisuus ja elintarvikeomavaraisuus puhuttivat valtakunnallisesti pitkin vuotta. Paikallislehdessä kerrottiin maatilojen ahdingosta maaliskuussa. Topi Kokkila totesi, että nyt maanviljelijöillä on oikeasti todellinen kriisi ja siitä voi seurata vielä ruokakriisi.

HUHTIKUU
Lehti uutisoi, että Sakari Heinonen on uusi Mecamiehet Oy:n tehtaanjohtaja. Samalla hänestä tuli myös yrittäjä ja osakkeenomistaja.
Petäjäveden sotaveteraanit ja naisjaosto kertoivat jatkavansa toimintaansa niin kauan kuin väkeä riittää. Eläkeliiton Petäjäveden yhdistys järjesti pitkästä aikaa tanssit Tuurissa.
Aurinko siivitti Hippo-hiihtoja ja Anssi Viinikka kartturoi rallikisoissa Meksikossa.
Markku Sarava esitteli lampaiden kasvatusta ja Hakamaan lammastila palkittiin vuoden lähiruokateosta.
Petäjäveden seurakunta kaipasi tietoja uuden hautausmaan hautapaikkojen haltijoista. Onnelan päivä- ja työtoiminnan väki laittoi koteja valmiiksi Ukrainasta saapuville pakolaisille. Sisko Henttinen kertoi käsityöharrastuksestaan.
Seurakuntakodilla leivottiin yhdessä pääsiäisherkkuja. Dinosaurusten pelastajat julkaisivat uuden levyn ja tuulivoimapuiston ympäristövaikutukset puhuttivat yleisötilaisuudessa. Lehdessä esiteltiin Vesi-Varma -hanketta, joka turvaa pienten vesilaitosten vedensaannin.
Sotaveteraani Aarne Soanjärvi sanoi haastattelussa, ettei sotaa saisi toivoa kukaan. Soanjärvi nukkui pois myöhemmin vuonna 2022.

TOUKOKUU
Kintaudella asuva 14-vuotias Vuokko Hyvärinen oli kolmen lajin hallitseva Suomen mestari juniori-ikäisissä. Vuokon lajeja ovat mäkihyppy, lumilautailu ja vesilautailu.
Sisä-Suomen poliisilla oli astetta erikoisempi tehtävä; etsinnässä olivat kaksi papukaijaa, jotka oli vuotutettu Ylä-Kintaudelle koeajaksi.
Lukiolla vietettiin korkeakouluviikkoa kolmatta kertaa, mutta aiempaa laajemmalla tarjonnalla.
Kyläseppä Cup pelattiin 44 joukkueen voimin.
Pengerjoen kylällä julkaistiin Letka-lehti, jonka historia ulottuu vuoteen 1947.
Kesätöihin Petäjäveden kirjastoon vuonna 1977 tullut Sirpa Koivisto jäi eäkkeelle ja Minna Pessinen valittiin Petäjäveden seurakunnan talouspäälliköksi.
Petäjäveden yläasteella oli vieraita Saksasta, Puolasta ja Kreikasta.
Eemil Helander voitti miesten neljän kilometrin maastojuoksun SM-kultaa.
Petäjäveden Petäjäisten miesten jalkapallojoukkue voitti avausottelunsa. Joukkueen otteita pelikentillä seurattiin tiivisti koko kauden ajan.
Kesälehdessä kerrottiin nuorista 4H-yrittäjistä ja Petäjäveden kesätapahtumista. Petäjäveden teatterissa valmistauduttiin esittämään Ihmemaa Oz.
Vanhan kirkon kesäkonserttisarja palasi tauolta ja kirkossa oli toinen toistaan upeampia konsertteja. Esiintymässä kävivät muun muassa Arja Koriseva ja Pepe Willberg.
Lehdessä esiteltiin kunnan uusi yhdyskuntatekniikan päällikkö Reija Laamanen, joka aloitti työssään maaliskuussa.
Petäjäveden kirkonkylän oppilaiden kuvataidetta pääsi ihastelemaan asemamakasiinille. Kintauden kevyenliikenteen väylä valmistui pikkuhiljaa ja siltaelementtejä asennettiin paikoilleen.
Yläkoulun bändit pääsivät tauon jälkeen keikkailemaan Kahvila Freesiin.
Keski-Suomen hevosjalostusyhdistys myönsi Anita Viitaselle Vuoden kasvattaja -kunniakirjan.

KESÄKUU
Sekä kirkonkylän koululla että Kintauden koululla vietettiin perinteisiä kevätjuhlia ja oppilaat pääsivät pitkästä aikaa esiintymään juhlasalissa ja ison yleisön edessä.
Sotamies Vilho Lehtolan maalliset jäännökset saateltiin kotipitäjän kirkkomaahan. Lehtola kaatui jatkosodassa ja hänen jäännöksensä löytyivät kesällä 2019.
Yläkoululaiset pystyttivät Toinilaan näyttelyn.
Lakkiaisia vietettiin Miilussa.
Sydän-Suomen jätelautakunta teki kompostitarkastuksia Petäjävedellä. Tarkastukset eivät olleet edellisvuonna vielä tänne yltäneet.
Kurtturuususta tuli lainsuojaton kasvi ja se piti hävittää, mikäli sellainen sattuu tontilla kasvamaan.
Toinilan taidetilan kahdestoista kesä avattiin ja samalla kesän ensimmäinen näyttely.
Petäjäveden seurakunta järjesti Petäjälahdessa perhepäivän. Lapsia ilahdutti lastenteatteri Loihu.
Tulipalo vaurioitti Kuohu Artesian Waters Oy:n teollisuushallin kattorakenteita. Kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden 2021 tilinpäätöksen, joka oli noin 179 000 euroa alijäämäinen. Tulos oli kuitenkin parempi, mitä talousarviossa ounasteltiin.
Petäjäveden vanhan kirkon oppaat olivat valmiina kesään, Heikkilänperällä hölkättiin ja PetPet:n naisten jalisjoukkue avasi kauden voitolla.
Vanhat kuorma-autot kokoontuivat Koskensaarella. Lehdessä uutisoitiin, että vesijohtoverkoston kolme isompaa vuotokohtaa on saatu korjattu. Tekninen johtaja Mika Kyrö sanoi, että vedenpumppausmäärä oli alimmillaan puoleentoista vuoteen. Vesijohtoverkostossa riittää korjattavaa useammaksi vuodeksi.
Petäjäveden kesän avaustapahtumaa sotki vesisade.

HEINÄKUU
Keruutuoteneuvoja Katariina Jousmäki antoi neuvoja vuoden 2022 luonnonyrtiksi valitun vuohenputken käyttöön. Kummun koulun entisiä oppilaita kokoontui koulumuistojen äärelle.
Eläkeläisjärjestöt ja seurakunta kokoontui yhteiseen suvipäivään. Aiheena oli sydänterveys.
Takomarkkinat järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen ja Ulla Tuomi aloitti Petäjäveden Apteekissa uutena apteekkarina.
Tossua toisen eteen laitettiin sekä Töllin taipaleen -juoksussa että Hippo-juoksuissa.
Nico Hirsiaho ja Eetu Saramäki selivttivät tiensä nuorten SM-kisoihin; Nico kiekossa ja Eetu moukarissa.

ELOKUU
Mansikkasesonki oli viime kesänä ohi vauhdilla ja Toppalassa kerättiin uutta perunaa heinä-elokuun vaihteessa.
Seurakuntatalolla oli vesivahinko ja Halkokankaan pihakirppis oli suosittu tapahtuma.
Antti Tupamäen valmentama Hetviina ravasi kuninkuusravien kuningatar-kisan kolmanneksi.
Secto Rally Finland keräsi runsaasti yleisöä erikoiskokeille, kun tapahtuma palasi MM-rallikalenterissa omalle paikalleen elokuun ensimmäiseen viikonloppuuna. Petäjäveden Urheiluautoilijat vastasi Moksi-Sahloinen erikoiskokeen järjestelyistä.
Koulutyö käynnistyi ja koulutiensä aloitti muun muassa Julius Alapiha. Kintaudella koululaiset pääsivät kulkemaan uutta kävelytietä pitkin. Uuden kulkuväylän kunniaksi ryhmä koululaisia ja kyläläisiä taittoi koulumatkan kulkueena.
Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen yksi mediaan nousseista henkilöistä oli Martti J. Kari. Venäjän asiantuntija oli ostanut Petäjävedeltä kesämökin vuonna 2021 ja siellä hän kalasti ja lepäsi kiireisen vuoden kesäkuukausina.
Vanhalla asemamakasiinilla juhlittiin 125-vuotista rautatietä. Puheet energian hinnan noususta kiihtyivät ja valtakunnallisesti puhuttiin puukaupan kiihtymisestä. Petäjävedellä ei kysyntäpiikkiä ainakaan elokuussa vielä näkynyt.

SYYSKUU
Petäjävetiset nuoret pohtivat elämäänsä muutaman viimeisen vuoden aikana. He kuvailivat 2020-luvun alkua kulkemiseksi kriisistä krisiin. Globaalit kriisit olivat opettaneet nuorille muun muassa hetkessä elämisen taitoa ja herättäneet halua auttaa.
Lehdessä kerrottiin energiakriisin vaikuttavan merkittävästi kunnan lämpölaskuun.
Petäjäveden lukiolaisilla oli mahdollisuus ajaa ajokortti osana opintoja. Tiia Tammi sai ajokortin ensimmäisenä. Ajokortin ajamisen mahdollistaa Petäjäveden Osuuspankin vuosittainen 10 000 euron lahjoitus.
Petäjäveden kirkossa vietettiin Keski-Suomen miestenpäivä ja kirkko täytyi yli 800 osallistujasta. Tapahtumasa puhui muun muassa Ulkopoliittisen instituutin johtaja, Kintaudelta kotoisin oleva Mika Aaltola.
Vanhan kirkon pihamaalla alkoivat maanrakennustyöt uuden parkkipaikan rakentamista varten. Kirkossa pääsi vierailemaan rajoitetusti.
Lehdessä kerrottiin viljasadon olevan Keski-Suomessa edellisvuotta parempi. Juha Kortemäki kommentoi kaurasadon olevan laadultaan hyvä.
Syksyn seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi ja Petäjävedellä ehdokkaita oli kahdella listalla.
12-vuotias Iida Lehtomäki kertoi frisbeegolf -harrastuksestaan. Iida oli alle 15-vuotiaiden tyttöjen maailman ranking-listalla neljäntenä.
Petäjäveden vammaisneuvosto juhli 40-vuotista taivaltaan.
Astetta alemmas -kampanjaa lanseerattiin valtakunnallisesti ja paikallisesti. Kampanja on tuottanut tuloksia, sillä suomalaisten vähentivät loppuvuodesta sähkön kulutustaan merkittävästi.
Olkkolassa vietettiin peli- ja leikkipuiston avajaisia.
Miesten jalkapallojoukkue päätti kautensa murskavoittoon.

LOKAKUU
Petäjäveden lukio sai kansainvälisiä opiskelijoita, kun kaksi nuorta Vietnamista ja kaksi Myanmarista aloittivat opintonsa syysloman jälkeen.
Peäjäveden vanhan kirkko sai kirkkohallitukselta merkittävän noin 65 000 euron avustuksen konservointitöihin.
Petäjäveden teatterilla oltiin uuden näytemän kimpussa. Tänä vuonna helmikuussa ensi-iltansa saa Ja jumala loi naisen.
Petäjäveden riistanhoitoyhdistys organisoi Kirkonkylän koululle riista- ja kalakerhoa.
Kylä järven helmassa – kirja julkaistiin pitkällisen odotuksen jälkeen. Ylä-Kintauden kyläkirjan valmistumista hidasti korona. Kirja on 500-sivuinen ja sen toimitti yhteistyössä kyläläisten kanssa Lea Lerkkanen.
Kahvila Freesi ilmoitti lopettavansa toimintansa lokakuun lopussa. Korona jäljiltä asiakasmäärät eivät palanneet ennalleen ja tilannetta rasitti vielä yleinen kustannusten nousu.
Kintauden kevyenliikenteen väylää juhlittiin koko perheen syysriehassa.
Palvalahden yritysalueen tontit saatiin myyntikuntoon ja loppuvuoden aikana solmittiin kaupat kahdesta ensimmäisestä tontista.
Veli Kukkonen kaasutti Suomen mestariksi F-cupin seniorisarjassa.
Tarmo Ketola (vihr.) ilmoitti asettuvansa ehdolle eduskuntavaaleihin. Uimalan saunaa remontoitiin ja Tampinkierroksen Teerikoju siirrettiin paremmalle paikalle.
Nuoret osallistuivat syyslomaviikolla duunileirille, jossa käsiteltiin työelämätaitoja.

MARRASKUU
Valoa marraskuun pimeyteen toi ToniLIGHT -valotapahtuma. Iltaperhekerhon toiminta siirtyi seurakuntakodilta perhekeskukseen ja Petäjäveden lukiolla esitettiin musiikillinen komedia Hilkka ja Punahilkka. Lukiolaisten näytelmässä oli mukana reilun kymmenen hengen joukko näyttelijöineen ja teknikkoineen.
Lehdessä uutisoitiin Palvalahti-Kintauden osayleiskaavan uusimisesta. Heinähatussa tehtiin ilkivaltaa; ikkunaan ammuttiin reikä todennäköisesti ilmakolla.
Masuunissa kokoonnuttiin joukolla miettimään Petäjävedelle uutta, yhteistä kesätapahtumaa. Petäjäveden aluevaltuutetut Satu Kytölehto (sdp.) ja Mikko Tiirola (kesk.) arvioivat hyvinvointialueen valmistelun olevan kohtuullisella tasolla. Petäjäveden perusturvajohtaja Raija Harju-Kivinen puolestaan kertoi, että suurin osa palveluista pysyy ennallaan vuodenvaihteessa, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.
Lehdessä opastettiin, miten kotona voi tehdä varautumiskävelyn ja miten mahdollisiin sähkökatkoihin tulisi varautua.
Tieyhdistys järjesti Petäjävedellä tilaisuuden yksityistieasioista. Tiepäivässä jaettiin monipuolista tietoa muun muassa yksityisteiden perusparannukseen saatavista avustuksista.
Petäjäveden Urheiluautoilijat järjestivät Lemettilän pihamaalla yleisölle avoimen synttäritapahtuman. Myöhemmin 60-vuotista taivalta juhlittiin seuran väen ja kutsuvieraiden kesken.
Antti Koskinen oli seurakuntavaalien ääniharava saaden 65 ääntä. Koskinen arveli, että seurakuntavaalien äänestystuloksessa näkyy petäjävetisten halu pitää seurakunta itsenäisenä. Oma seurakuntamme -listan ehdokkaat keräsivät mukavasti ääniä.
Seurakuntavaalien alla tuomiokapituli kertoi aloittavansa seurakuntajakoselvityksen Keski-Suomessa. Myös Petäjäveden seurakunta on mukana selvityksessä. Selvitystyö alkaa kuluvana vuonna ja siihen päädyttiin Toivakan ja Joutsan seurakuntien tehdessä pyynnön selvitysmiehen määräämisestä.
Satu Kytölehto (sdp.) kertoi lähtevänsä eduskuntavaaliehdokkaaksi.
Petäjävedelle perustettiin uusi yhdistys, Hyvis Petäjävesi. Yhdistys perustettiin jatkamaan hyväntekeväisyystoimintaa, kun LC Petäjävesi lakkautettiin viime kesänä.
Petäjäveden kunta, seurakunta ja yrittäjäyhdistys järjestivät yhteisen joulun avauksen.
Pitkälänvuoren tuulivoimapuiston kaavoitussuunnitelmista ei ollut kuulunut vähään aikaan, joten lehti selvitti, mitä sille kuuluu. Ely-keskuksesta kerrottiin, että osayleiskaavaehdotus tulee nähtäville todennäköisesti kevättalvella. Kaavaehdotus menee ensin kunnanhallituksen käsittelyyn.
Tmi Kotipalvelu Eini Suvanto valittiin Petäjäveden vuoden yrittäjäksi.

JOULUKUU
Itsenäisyyspäivän juhlat presidentin linnassa olivat viime vuonna normaalia suurempi juhla. Kutsun linnaan saivat Maija ja Samppa Suutarinen sekä Johanna Juvonen ja Biagio Rosa. Taiteilijapariskunta Juvonen ja Rosa palkittiin aiemmin viime vuonna Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Suutaristen Hakamaan lammistila lähiruokateko-palkinnolla.
Ylä-Kintaudella ja Kintaudella tehtiin varmistettuja susihavaintoja.
Kauneimmat joululaulut kaikuivat antaumuksella, kun kaikki koronapademian aiheuttamat kokoontumisrajoitukset olivat poistuneet.
Mielenterveyden ensiapukurssin toinen osa järjestettiin. Petäjäveden Mielenterveysseuran edustajien mukaan mielenterveyden ensiavun pitäisi olla yksi kansalaistaito ensiaputaitojen tapaan.
Petäjäveden lukio sijoittu maakunnan kakkoseksi STT:n tekemässä lukiovertailussa.
Kirkonkylän joulumyyjäisten järjestelyistä vastasi SPR:n Petäjäveden osasto. Myyjäisissä oli monenlaista pukinkonttiin sujautettavaa tavaraa sekä leivonnaisia.
Petäjäveden lukiossa alkoi pilottivaihe, jossa lukiolainen voi suorittaa Jyväskylän yliopiston tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinöörikoulutuksen kursseja.
Solikkosalissa vietettiin vapaaehtoisten päivää. Petäjäkodin ja Pihlajarinteen asukkaat juhlistivat 105-vuotista Suomea itsenäisyyspäivän etkoilla. Tarjolla oli muun muassa kansanmusiikkia.
Petäjävesi-lehti on mukana lukijoiden arjessa ja juhlassa myös vuonna 2023. Antoisaa ja valoisaa kuluvaa vuotta!

Maarit Nurminen