Petäjäveden lämpölaitoksen remontti alkaa olla valmis ja uusi kattila tuottaa lämpöä sekä lämmintä vettä petäjävetisille.

– Ainahan jotain yllätyksiä tulee vastaan, kun vanhaa remontoidaan. Uuden hakevaraston rakentamisen yhteydessä jouduimme louhimaan kalliota, kun hakevarastorakennuksessa olevan, muuta rakennusta syvemmän poteron kohdalla sattui olemaan juuri peruskallion korkein kohta. Se toi vähän lisää työtä, mutta aikataulussa pysyimme kuitenkin, ja uusi kattila saatiin toimimaan sopivasti ennen ilmojen kylmenemistä, projektipäällikkö Jarmo Piironen Neveliltä kertoo.

Remontissa Petäjäveden lämpölaitoksen tekniikkaa uusittiin ja sisälle asennettiin uusi kattila. Viereen rakennettiin kokonaan uusi polttoaineen vastaanottorakennus. Lisäksi lämpölaitokselle asennettiin savukaasupesuri, joka ottaa lämpöä talteen ja pesee savukaasuja.

– Savukaasupesuri sekä parantaa energiatehokkuutta että pienentää päästöjä. Savukaasupesurin ansiosta samalla polttoainemäärällä pystytään tuottamaan 25 prosenttia enemmän lämpöä, ja kun myös uusi kattila on energiatehokkaampi kuin vanha, päästään ehkä noin 30 prosenttia pienemmällä polttoainemäärällä samaan tulokseen kuin aiemmin, Piironen kertoo.

Remontin ajan Petäjävedellä tuotettiin lämpöä ja lämmintä vettä pienemmällä kattilalla, joka nyt jää varalle. Uusi biomassakattila ja savukaasupesuri ovat kotimaista tekoa.

Remontin yhteydessä Petäjäveden lämpölaitos myös liitettiin Nevelin keskusvalvomoon, joten varajärjestelmä pystytään kytkemään päälle tarvittaessa etänä.

– Toki Petäjäveden lämpölaitokselle tehdään myös tarkastuskäyntejä, Piironen toteaa.

Tiina Lamminaho