Oman kylän paikallislehteä juhlittiin koko kansan lämminhenkisillä pihajuhlilla, jossa pääosassa olivat lehden lukijat.

 

 

Lehden 60-vuotista taivalta juhlittiin yhdessä lukijoiden kanssa

 

– Uutisen paikallisuus tai näennäinen pienuus ei vähennä sen arvoa lukijalle. Haluamme tietää ja tuntea ympäristömme. Sen julki tuominen on paikallislehden tehtävä. Lukijat tarvitsevat lehden välittämiä uutisia voidakseen toimia osana yhteisöä, totesi kunnanjohtaja Mikko Latvala juhlapuheessaan Petäjävesi-lehden 60-vuotisjuhlassa viime perjantaina.

– Yhteiskunta tarvitsee yhä enemmän luotettavia toimittajia ja paikallislehdillä on edelleen paikkansa tiedon tuottajana, Latvala muistutti.

– Itsenäinen paikallislehti on tänä päivänä harvinaisuus. Silti sitkeästi ja sinnikkäästi Petäjävesi-lehteä toimitetaan edelleen omilla ehdoilla, puolueettomasti, päätoimittaja Suvi Kallioinen totesi. Myös se, että urheiluseura omistaa viikoittain ilmestyvän paikallislehden, on harvinaista. Toinen vastaavanlainen ”tapaus” löytyy Alavieskasta, mutta sekin ilmestyy vain kahden viikon välein.

Petäjävesi-lehti täytti virallisesti 60 vuotta jo helmikuussa, mutta koronatilanteen vuoksi juhlat siirrettiin syksyyn ja ne pidettiin pienimuotoisina pihajuhlina toimituksessa. Paikalla kävi lähes 300 lehden ystävää ja tunnelma oli lämmin.

 

Juhla tehtiin yhdessä

 

Heinähatun väki paistoi lettuja ja se olikin varsinainen vetonaula jonon jatkuessa välillä melkein kaupalle asti. Lehden omistajaseuran Petäjäisten talkoolaiset paistoivat makkaraa. Näyttelijä-laulaja Ritva Oksanen johti yhteislauluna Kalliolle kukkulalle. Sumuhai eli Olli Penttinen musisoi sekä yksin että yhdessä Mikael Happosen kanssa ja Petäjäveden monitoimimies Jere Malila kitaroineen tuurasi Kimmo Strömbergiä ja soitti tuttuja suomalaisia covereita. Toimituksessa sai tutustua lehden kuva-arkistoon: kuvia on filmirullilta skannannut sähköiseen muotoon noin 30.000 kappaletta Tapio Kokkonen. Naapurista ravintola Kanttarin yrittäjät Anne Niininen ja Juha Yrjänen lainasivat pöydät ja tuolit, Even Kukka loihti kukat ja Martti Malmberg antoi lainaksi teltan. Eikä koko päivänä satanut onneksi tippaakaan!

Juhlat toteutettiin yhdessä – samalla tavalla kuin pientä paikallislehteä tehdään muutenkin. – Yksin ei oikeasti lehteä tehdä, niin kuin ei elämässä mitään muutakaan, Kallioinen sanoi. – Lehdellä on loistava avustajarinki ja vankka omistajaseuran tuki. Voisi sanoa, että koko kylä osallistuu lehden tekoon.

Lukijoiden ja yhteistyökumppaneiden lisäksi mukana juhlassa oli Petäjävesi-lehden pitkäaikaisin päätoimittaja Inkeri Niiles, nykyinen Suvi Kallioinen sekä lokakuussa päätoimittajan tehtävissä aloittava Maarit Nurminen.

Myös lehden pitkäaikaisin tilausasiamies, entinen kauppias Raimo Heinonen Kuivasmäeltä oli mukana juhlassa.

Inkeri Niilekselle ja Tapio Kokkoselle ojennettiin kiitoksena Matzonin eli Matti Heinäsen takomat petäjäkolkuttimet.