Tuulivoimaloiden kiinteistöverotuotto riippuu veroprosentista

 

Petäjävedelle suunniteltujen tuulivoimaloiden kunnalle tuottamista kiinteistöverotuloista on ollut esillä erilaisia lukuja.

Hallintojohtaja Anni Hakala arvioi Petäjävesi-lehdelle, että se olisi enimmillään noin 200.000 euroa vuodessa, tuulivoimayhtiön Timo Koljonen kertoi sen olevan lähemmäs 300.000 euroa ja Keskisuomalainen uutisoi tuoton olevan 350.000 euroa.

Kunnan elinvoimapäällikkö Arto Kummala tarkentaa, että nykyisellä Petäjäveden voimalaitoksen veroprosentilla 2,85 tuotto olisi tosiaan noin 200.000 euroa vuodessa.

Lain mukaan kunnan voimalaitoksen veroprosentti saa olla enimmillään 3,1 ja jos Petäjävedellä nostetaan veroprosentti siihen, tuulivoimaloiden tuotto on (Kummala kertoo, että Simon kunnan laskelmien mukaan) noin 25.000 euroa per mylly vuodessa. Tällöin Petäjävedelle 11 suunnitellusta tuulimyllystä tuotto olisi mahdollisen veronkorotuksen jälkeen noin 275.000 euroa vuodessa enimmillään ensimmäisenä vuonna.

Kummalan mukaan Keskisuomalaisen uutisoima 350.000 euron arvio on ”jo aika juhlavan kuuloinen”, mutta voi sekin periaatteesa olla mahdollinen, koska tuulimyllyn koko on yksi verotuloihin vaikuttava tekijä.

Kiinteistövero laskee vuosittain porrastetusti, mutta Kummalan mukaan se tippuu kohtuullisen hitaasti ja usein myös myllyjen määrä paikkakunnalla nousee, mikä kompensoi laskua.

Kummala on keskustellut tuulivoimasta usean eri kunnanjohtajan kanssa. Useissa kunnissa on asetettu myös minietäisyydet asutukseen.

Pitkälänvuoren Tuulivoima Oy suunnittelee Petäjävedelle, 1.200 hehtaarin kokoiselle alueelle 11 tuulivoimalaa noin 8 MW tehoisina. Voimaloiden kokonaiskorkeus on 270 metriä. Tuulivoimaloiden tuoma hyöty Petäjävedelle on kunnan saama kiinteistövero. Tuulivoimahankkeen YVA- ja HIA-selvitys valmistuvat syksyllä, minkä jälkeen asia tulee kunnanvaltuuston päätettäväksi. – SK