Hankepäällikön sijaisena toimiva Sofia Peltonen valmistelee vanhan kirkon kesää, perehdyttää uudet oppaat ja odottaa maailmanperintökeskuksen pilotin konttien saapumista. Työpajoissa kerätään petäjävetisten tarinoita vanhasta kirkosta, ja niihin Peltonen toivottaa kaikki tervetulleiksi jakamaan muistonsa.

 

 

Vanhan kirkon tarinoita kerätään markkinointiin

 

Petäjäveden vanhan kirkon tarinoita kerätään kahdessa työpajassa Petäjävedellä: maanantaina 24.5. kokoonnutaan Kumpusessa ja perjantaina 28.5. Taipaleen tilalla. Ensimmäinen kolmesta työpajasta pidetään 21.5. Korpilahdella koskien Struven ketjun Oravivuoren mittauspistettä.

Tarinoita tullaan käyttämään keskisuomalaisten Unesco-kohteiden markkinoinnissa kohteiden kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa sekä tulevassa Keski-Suomen maailmanperintökeskuksessa. Tarinahanke on saanut 28.000 euron Vesuri ry:n avustuksen ja tavoitteena on kerätä ja säilyttää laadukasta perinnetietoa.

Sosiaalisen median toimisto MySome koostaa materiaaleista vanhan kirkon kiteytetyn tarinan, jota käytetään vanhan kirkon ja maailmanperintökeskuksen markkinoinnissa. Ja toki vanhan kirkon tarinat jäävät sellaisinaankin talteen, ja niitä on ehkä mahdollista julkaista myöhemmin Petäjävesi-lehdessä.

Viime kesänä oppaana toiminut Sofia Peltonen, FM, on aloittanut hankepäällikön äitiysloman sijaisena ja hän vetää myös työpajat. Kuuden tunnin työpajoissa tarjotaan osallistujille lounas.

– Työpajoihin toivotaan mukaan paikallisia ihmisiä kertomaan tarinoitaan kirkosta, ihmisiä, jotka olivat mukana, kun Unescoon haettiin mukaan, tai niitä, jotka ovat olleet huolehtimassa kirkosta sekä entisiä vapaaehtoisia. Mukaan toivotaan heitä, joille vanha kirkko on tärkeä paikka kertomaan, mitä kirkko merkitsee heille. Myös valokuvat ja lehtileikkeet kiinnostavat, Peltonen kuvailee.

– Tavoitteena on saada kaikkiin työpajoihin kymmenen osallistujaa. Jos meillä on tiedossa joku, jolla voisi olla tietoa, niin myös kutsumme mukaan.

Tulevan kesän oppaina toimivat Sini Lahti, Monika Kravt ja Amir Abdelamir. Heidän kielitaitoonsa kuuluu englannin lisäksi unkari, venäjä ja arabia, mutta saa nähdä, onko niillä koronatilanteen vuoksi tänä kesänä käyttöä.

Kirkko avaa ovensa kesäkuun alusta ja silloin myös Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen pilottirakennus avataan kirkon pihamaalle. Kontin pohjatyöt ja terassit rakentaa Jari Kovanen Petäjävedeltä. Pilotissa toimii myös lipunmyynti, joten kirkko on nyt täysin autenttisessa tilassaan.

Viime kesänä aloitetut teemaopastukset jatkuvat juhannuksen jälkeen joka toinen viikko, myös vanhan kirkon hautausmaalla sekä keltaisessa kirkossa. Lampaat laiduntavat tuttuun tapaan kirkon pihassa.

Kesäjumalanpalvelukset siirtyvät myös vanhaan kirkkoon, ja onkin tärkeää, että Unesco-kohteen alkuperäistä käyttötarkoitusta eli kirkkoutta vaalitaan.

Kesämusiikkikonserttien toteutumisesta ei ole vieläkään tiedotettu. – SK