Petäjäveden lämpölaitos pistetään lähes kokonaan uusiin puihin. Remontti maksaa yli kaksi miljoonaa euroa.

 

 

Lämpölaitokselle mittava remontti

 

Petäjäveden lämpölaitoksessa tehdään alkavan kesän ja ensi syksyn aikana mittava remontti. Kiinteän polttoaineen kattila uusitaan, samoin polttoainevarasto kuljettimineen sekä automatiikka. Lisäksi lämpötaitokselle tulee savukaasupesuri, joka parantaa energiatehokkuutta ja pienentää päästöjä. Remontti maksaa kokonaisuudessaan yli kaksi miljoonaa euroa.

– Polttoaineena säilyy edelleen hake, tai oikeammin biomassa. Uudella kattilalla on mahdollista polttaa entistä kosteampaa polttoainetta, myynti- ja asiakkuuspäällikkö Juha Kuivinen Nevelistä kertoo.

– Sekä uusi kattila että savukaasupesuri nostavat laitoksen hyötysuhdetta. Pystymme tuottamaan saman määrän lämpöä ja lämmintä vettä vähemmällä polttoaineella, ja vähemmillä päästöillä. Myös rekkaralli lämpölaitokselle vähenee.

Uuden automatiikan avulla Petäjäveden lämpölaitos liitetään Nevelin keskusvalvomoon Tikkurilaan. – Esimerkiksi hakekattilan häiriötilanteessa varajärjestelmä pystytään kytkemään päälle etänä, Kuivinen kertoo.

Vanhan laitteiston purkutyö aloitettiin lämpölaitoksella toukokuun alussa. Purkutyöt kestävät noin kesäkuun puoliväliin asti, sen jälkeen asennetaan uutta tekniikkaa sisälle. Valmista pitäisi tulla loppuvuoden aikana ja uusittu laitos on tarkoitus saada käyttöön jo tämän vuoden puolella.

– Remontin aikana pystymme tuottamaan tarvittavan lämmön ja lämpimän veden varalämpölaitoksella. Katkoksia lämmönjakeluun ei pitäisi tulla, Kuivinen sanoo.

Kuivisen mukaan mittava investointi ei lisää paineita kaukolämmön hinnan korotuksiin. – Investoinnilla on nimenomaan tarkoitus turvata kilpailukykyinen energian hinta pitkälle tulevaisuuteen, Kuivinen toteaa.

Savukaasupesureita Nevel asentaa tämän vuoden aikana myös seitsemään muuhun lämpölaitokseen eri puolilla Suomea. Savukaasupesuri puhdistaa poltossa syntyviä savukaasuja sekä ottaa talteen poltossa syntyvää jäännöslämpöä lauhduttamalla kosteutta savukaasuista.