Helandereilla onnistumisia ja epäonnea nuorten SM-hiihdoissa Jyväskylässä

 

Iiris Helander (ylä- ja alakuvassa) sijoittui 18-vuotiaiden sarjassa hienosti viidenneksi 10 kilometrin perinteisellä nuorten SM-hiihdoissa Jyväskylässä. Eemil Helander oli 20-vuotiassa 20 kilometrillä yhdeksäs. Molempien viikonloppuun mahtui epäonnisiakin tapahtumia. Ski Jyväskylän väreissä hiihtävä Iiris Helander oli parinsa kanssa mitaliehdokas parisprintissä, mutta epäonninen tapahtuma osui heti finaalin alkuun.

– Huonoa tuuria, kun minulla aloitusosuudella heti lähdössä suksi irtosi enkä saanut sitä kiinni kuin vasta kolmannella yrittämällä. Harmittihan se, mutta katseet suunnattiin pian kohti sunnuntaita, Iiris Helander sanoi.

Joukkue oli lopulta yhdeksäs. Sunnuntaina hän onnistuikin kotimaastoissa kaikkinensa hyvin.

– Sukset toimi hyvin, ja jaksoin hyvää vauhtia koko matkan, hän iloitsee.

Eemil Helanderin kilpailuun mahtui erikoinen kilometri, kun hänellä ensin noin 14 kilometrin kohdalla irtosi ylämäessä suksi ja kilometri sen jälkeen katkesi sauva. Hän hiihti katkenneella sauvalla noin kilometrin, kunnes sai uuden sauvan tilalle. Vaikka epäonneen meni aikaa, ei runsaan lumisateen jälkeen olosuhdekaan ollut Helanderin hiihdolle paras mahdollinen.

– Olosuhdekin oli itselleni haastava, kun ylämäessä potku meinaa mennä läpi eikä saa jaloista voimaa. Tasatyönnössä pitäisi olla puhtia yläkropassa helppoihin pätkiin. Se osittain selittää myös sitä, etten pystynyt mitalivauhtiin vastaamaan, poikkeuksellisesti mitalien ulkopuolelle jäänyt Helander sanoi.

Viikonloppu toi myös uuden kokemuksen, kun hän pääsi ensimmäistä kertaa hiihtämään parisprinttiä. Keuruun Kisailijoiden kaksikko osui alkueristä selvästi kovempaan erään, eikä tällä kertaa päässyt jatkoon. Sijoitus oli alkuerässä seitsemäs, mutta samalla ajalla olisi toisessa erässä oltu voittajan tuntumassa.

Molemmat kilpailevat seuraavan kerran nuorten SM-hiihdoissa Keuruulla maaliskuun puolivälissä.

 

– Heidi Lehikoinen