Koronavirusrokotteen antamisessa väestölle otetaan mallia influenssarokotteiden antamisesta

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koronarokotukset etulinjassa työskentelevälle hoitohenkilöstölle laajenevat maakuntaan ensi viikolla. Valmiudet rokotteiden antamiseen on eri terveysasemilla ja kuntayhtymissä kerrotaan olevan hyvät. Tämä selvisi eilisessä KSSHP:n johtajaylilääkäri Juha Palonevan vetämässä koronarokotekoordinaatioryhmän kokouksessa, jossa on edustajia kaikista KSSHP:n alueen terveysasemilta tai kuntayhtymistä. Osalla terveysasemilla omaa henkilökuntaa pystytään rokottamaan omin voimin ja osa käyttää rokotusten antamisessa työterveyshuoltoa.

Väestön rokottamisen aikataulu riippuu siitä, miten rokotteita Suomeen ja KSSHP:n alueelle saadaan. Itse väestön rokottamiseen on hyvät valmiudet ja koronavirusrokote tullaan antamaan väestölle samaan tapaan kuin influenssarokote. Väestön rokottaminen aloitetaan yli 80-vuotiaista ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin saamat viikkokohtaiset koronarokotteet jaetaan sairaanhoitopiirin alueella tasapuolisesti kaikkiin kuntiin. Jakoperusteet suhteutetaan kunnan väestömäärään.

Tartuntatautien torjunnan johtoryhmä ns. koronanyrkki totesi, että KSSHP:n alue on edelleen kiihtymisvaiheessa. Kokouksessa oltiin huolestuneita joulunaikaisten testimäärien vähäisyydestä ja siitä, että tautia esiintyy todennäköisesti piilevänä väestön keskuudessa, eikä sen vuoksi nyt ole syytä tehdä minkäänlaisia höllennyksiä voimassaoleviin rajoituksiin ja suosituksiin. Koronanyrkki seuraa tilannetta ja ennakoi, että joulunajan koronatilanteesta saadaan tarkempaa tietoa muutamien päivien kuluttua, kun väestö on jälleen alkanut testauttaa itseään.