Virtasen kauppa on kuulunut Petäjäveden katukuvaan jo yli 80 vuotta.

 

 

Kaupankäyntiä yli 80 vuotta

 

Virtasen kauppa on kuulunut Petäjäveden katukuvaan jo yli 80 vuoden ajan. Kaupan perusti nykyisen kauppiaan Reijo Virtasen isä Toivo Virtanen vuonna 1940 ja yritys oli nimeltään Polkupyöräliike Toivo Virtanen. Toivo Virtanen piti kauppaa vuoden 1983 loppuun. Sitten vetovastuuseen tulivat pojat ja yrityksen nimeksi vaihtui Ay Pyöräliike Virtanen.

Nykyään Reijo Virtanen pitää kauppaa itsekseen velipojan jäätyä eläkkeelle, ja yrityksen virallinen nimi on Tarvikemyynti Reijo Virtanen.

– Isä aloitti kaupanpidon tässä vieressä olleessa vanhemmassa puurakennuksessa, jota sanottiin Pömpeliksi. Tämän talon isä rakensi vuonna 1952, Reijo Virtanen kertoo.

Nykyään Virtasen kaupan tila on suurempi kuin 1950-luvulla, kun liiketilojen välissä ollut seinä on purettu.

– Tässä oli aluksi vuokralaisia toisella puolelle. Jonkin aikaa vuokralla oli vaatekauppa ja sitten parturi. Kauimmin tässä oli Loisan Eilan kemikalio, joka sitten muutti Osuuspankin taloon, kun se rakennettiin vuonna 1963. Silloin väliseinä purettiin ja meidän kauppaamme laajennettiin, Reijo Virtanen kertoo.

 

Polkupyöriä, mopoja ja veikkausta

 

Virtasen kaupan pääartikkeli olivat alun perin polkupyörät ja niiden osat.

– Tosin sota-aikaan kaikkea ei tahtonut saada, esimerkiksi renkaita paikattiin paljon, kun uusia ei saanut. Isä sanoi, että renkaissa saattoi olla ’paikka paikoin paikka, jossa ei ollut paikkaa’, Reijo Virtanen kertoo.
1950-luvun lopulla polkupyörien lisäksi myyntiin tulivat mopot.

– Tunturia me varsinaisesti myimme, mutta muitakin merkkejä oli myynnissä, varmaan toista kymmentä, Virtanen muistelee.

– 1960-luvulla ja 1970-luvun alkupuolella myynnissä oli myös jonkin verran kodinkoneita, pesukoneita ainakin ja radioita ja televisioita sekä pienempiä kodinkoneita kuten silitysrautoja ja vatkaimia. Ja niitä myös korjattiin. Pyrimme siihen, että korjasimme kaikkea, mitä myimme, velipoika niitä korjauksia etupäässä teki.

Kaupassa on myyty myös moottorisahoja, raivaussahoja ja ruohonleikkureita. Vuodesta 1970 lähtien paljon asiakkaita toivat Veikkauksen pelit.

– Veikkaus oli vuoteen 2005 saakka Petäjäisten asiaimisto, me saimme puolet tuotosta ja Petäjäiset toisen puolen. Sitten Veikkaus ei enää hyväksynyt sellaista käytäntöä ja asiaimisto jäi kokonaan meille. Veikkaus oli meillä vielä 2015, se jäi pois siinä vaiheessa, kun minä jouduin olemaan pitkällä sairauslomalla, Virtanen kertoo.

 

Nykyään lyhyemmällä viikolla

 

Nykyään Virtasen kaupassa ei myydä enää mitään koneita. Jonkin verran tarjolla on osia ja tarvikkeita moottorisahoihin ja raivaussahoihin.

– Kalastusvälineitä tässä on jonkin verran ja aina jotain pientä tarviketta on tullut lisääkin. Rukkasista ja käsineistä olen pitänyt hyvää valikoimaa, Virtanen kertoo.

– Kauppa on nykyään auki kolmena päivänä viikossa, kesällä aukiolopäiviä oli neljä viikossa. Kuutta päivää viikossa en jaksa enää pitää. Mutta en minä ainakaan vielä kokonaan eläkkeelle ole jäämässä. Isä piti kauppaa 72-vuotiaaksi, minä olen nyt 62-vuotias. Sitä en tiedä, kuinka kauan itse jaksan kauppaa pitää, Virtanen sanoo ja kertoo tulleensa töihin isänsä kauppaan vuonna 1983 käytyään kauppaopiston.

– Velipoika tuli tähän jo paljon aikaisemmin. Eniten asiakkaita meillä kävi varmaankin 1970-luvun alkupuolella, kun Veikkaus toi monet tänne asioimaan. Ja mopoja täältä ostettiin paljon, Virtanen muistelee.

 

Kaupan tiskillä olevassa paperissa lukee vielä Polkupyöräliike Toivo Virtanen, vaikka Toivo Virtanen luovutti kaupanpidon pojilleen jo 1984. – Paperia omalla painatuksella piti tilata niin paljon, että sitä on vieläkin varastossa monta rullaa, Reijo Virtanen kertoo. Aikoinaan Virtasen kaupassa myytiin niin moottori- ja raivaussahoja kuin ruohonleikkureitakin. Mainokset ovat vielä muistona niistä ajoista. Nykyään kaupan valikoimiin kuuluu muun muassa kalastusvälineitä ja moottorisahatarvikkeita. – Rukkasista ja käsineistä olen yrittänyt pitää hyvät valikoimat, Reijo Virtanen sanoo.