Mirco Ilminen ja Sami Järvenpää perustivat Ekopesti Oy:n viime lokakuussa. Ensi kesänä miesten olisi tarkoitus asentaa ilmalämpöpumppujen lisäksi aurinkosähköjärjestelmiä.

 

 

Ekopesti vastaa ilmalämpöpumppukysyntään

 

– Ilmalämpöpumpuilla aloitimme, niistä meillä on jo kokemusta muutaman vuoden takaakin. Ensi kesänä olisi tarkoitus ryhtyä myymään ja asentamaan myös aurinkosähköjärjestelmiä, Sami Järvenpää ja Mirco Ilminen toteavat. Miehet perustivat Ekopesti Oy:n viime lokakuussa, liiketoiminta alkoi marraskuun alussa. Ennen toiminnan aloittamista miehet hankkivat yritykselle kaikki Tukesin vaatimat kylmälaiteasennusliikkeen pätevyydet.

– Olemme molemmat myös muualla töissä, minä osa-aikaisesti ja Mirco kokopäiväisesti, yrittäjyys on meille vielä sivutoimista. Mutta haaveena on, että joskus voisi jäädä pois palkkatyöstä; onhan se erilaista tehdä itselleen, omilla ehdoilla, Järvenpää sanoo ja kertoo myös vuokraavansa liiketilaa PSJ-Team Oy:n kautta ja olevansa mukana lumilinkoyrityksessä Olavi Pekkalan kanssa.

– Mitään laskelmia emme ole tehneet, koska voisimme jäädä pois palkkatyöstä. Tarkoitus on katsella kaikessa rauhassa, miten yritystoiminta lähtee liikkeelle. Nyt meillä on kuitenkin perustoimeentulo turvattu, Järvenpää ja Ilminen sanovat.

– Muutaman vuoden päästä teemme varmaan muutakin kuin ilmalämpöpumppujen ja aurinkopaneeleiden asennuksia, esimerkiksi ajoneuvo- ja konepuoli olisi yksi mahdollisuus. Mirco on nyt töissä autonasentajana, miksei sitä voisi tehdä omankin yrityksen alla.

 

Hyötysuhde parantunut

 

Ilmalämpöpumpuissa ja aurinkosähköjärjestelmissä miehiä kiinnostaa ekologisuus. Ilmalämpöpumppuja ja aurinkosähköjärjestelmiä myös asennetaan koko ajan entistä enemmän ja vanhimmat ilmalämpöpumput alkavat olla jo vaihtoiässä.

– Sekä ilmalämpöpumppujen että aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat tulleet alas ja etenkin ilmalämpöpumppujen hyötysuhteet ovat parantuneet paljon. Nykyään hyvillä ilmalämpöpumpuilla saa optimaalisissa olosuhteissa yhdellä kilowatilla sähköä neljä kilowattia lämpöä, ja jopa yli kahdenkymmenen asteen pakkasessa yhdellä kilowatilla sähköä saa vielä kaksi kilowattia lämpöä, Järvenpää kertoo ja toteaa, että ilmalämpöpumppujen suurin hyöty tulee nimenomaan lämmityksessä, vaikka niitä nykyään asennetaankin paljon niiden viilennysominaisuuksien takia.

– Yleensä ihmiset heräävät tilaamaan ilmalämpöpumppuja sitten, kun helteet tulevat. Me yritämme nyt kesäksi saada omaa varastoa, jotta pystyisimme vastaamaan kysyntään, miehet kertovat.

– Emme ole keskittyneet vain yhteen merkkiin, vaan meillä on yhteistyösopimus useamman maahantuojan kanssa. Myymme myös pelkkää asennusta, jos asiakas haluaa ostaa ilmalämpöpumpun jostain muualta, ja pystymme tarjoamaan rahoituksenkin.
Keski-Suomessa on useampia ilmalämpöpumppujen asentajia, mutta Petäjävedellä ala ei Järvenpään ja Ilmisen mukaan ole kovin kilpailtu.

– Ja vaikka asennuksia tekeviä liikkeitä on Keski-Suomessa useita, viime kesänäkin ilmalämpöpumppujen asennuksissa oli kahden kuukauden jono, miehet toteavat.