Nuoret yrittäjät Karita Honkonen, Valtteri Virtanen, Matias Thusberg ja Hanna Partanen odottavat yhteydenottoja asiakkailta.

 

Emännät ja isännät valmiina töihin

 

Lasten hoitoa, koirien ulkoilutusta, renkaiden vaihtoa, lumitöitä ja sytykeruusuja lupailevat Emännät ja isännät NY:n nuoret yrittäjät Karita Honkonen, Valtteri Virtanen, Matias Thusberg ja Hanna Partanen Facebook-mainoksessaan.

– Teemme, mitä asiakkaat pyytävät, jos se vain meiltä onnistuu. Olemme päässeet jo hoitamaan lapsia, pesemään ikkunoita ja haravoimaan, nuoret kertovat.

– Sytykeruusuja olemme askarrelleet kananmunakennoista ja niitä on mennyt kaupaksi lähinnä tutuille. Muillekin myisimme, jos kysyntää olisi.

Lukion toista luokkaa käyvien nuorten yritys syntyi koulun yrittäjyyskurssin yhteydessä.

– Piti keksiä jokin yritysidea ja Hannalla ja Karitalla oli jo töitä tiedossa; ehdotin, että perustettaisiin yhteinen yritys, niin emme kilpailisi samoista töistä, Valtteri Virtanen kertoo.

– Emännät ja isännät on hyvä nimi yritykselle, kun teemme kaikenlaisia kodin hommia. Ja se sopii hyvin tänne maaseudulle.

Hanna Partasella ja Karita Honkosella on kokemusta lastenhoidosta, niin pienempien sisarusten hoitamisen kuin päiväkodilla käydyn tet-jaksonkin ansiosta. Karita Honkonen on ollut kesätöissä siivoajana ja Matias Thusberg kertoo pesseensä sukulaisten ja naapurien ikkunoita 12-vuotiaasta lähtien.

– Teemme myös joulusiivouksia ja renkaanvaihtokin onnistuu, nuoret lupaavat.

Maksuliikenne kulkee koulun kautta. Nuoret antavat asiakkaalle laskun, joka maksetaan koulun tilille, sieltä taas maksetaan nuorille palkka.

– Me teemme sekä tunti- että urakkaveloituksella, sen mukaan mistä työstä on kyse. Lastenhoitoa olemme tehneet tuntihinnalla, ikkunoitten pesua könttähinnalla, hinnasta sovitaan tapauskohtaisesti, nuoret kertovat.

– Olemme mainostaneet Me Petäjävetiset -Facebook-ryhmässä, ja sitä kautta on tullutkin soittoja.

Lähes kaikki Emännät ja isännät NY:n yrittäjät ovat nähneet yrittäjyyttä lähipiirissään.

– Kyllä yrittäjyys voisi olla yksi vaihtoehto tulevaisuudessa itsellekin, Honkonen ja Thusberg miettivät.

– Vaikka on siinä kyllä tiettyjä riskejä, Partanen toteaa. – TL