Pertti Hiiliaho on tehnyt yhteensä kymmeniä pareja virsuja, ja niiden lisäksi tuohesta on syntynyt monenlaisia koreja, koteloita, kravatteja, puukon tuppia ja monia muita käyttöesineitä.

 

 

Tuohitöitä tehdessä aika kuluu

 

– Nykyisin on hankala saada tuohta, josta tuohiesineitä voi tehdä. Kaikkien koivujen tuohi ei kelpaa, ja yleensäkin hieskoivuja, joista tuohta saa, on aika vähän. Tänä kesänä sain kunnollista tuohta vain yhdestä koivusta, Pertti Hiiliaho kertoo ja toteaa, että tuohta pystyy ottamaan vain parin viikon aikana juhannuksen molemmin puolin.

– Myöhemmin kesällä tuohi tarttuu kiinni niin, ettei sitä saa tuohiesineisiin kelpaavana irti puista. Sitten, kun tuohen on irrottanut, se kyllä säilyy vaikka kuinka kauan, se ei edes lahoa. Tuoreesta tuohesta olisi paras tehdä, mutta jos tuohinauhaa joutuu jatkamaan, liima ei tuoreessa pinnassa pidä, joten sen takia tuohen pinnan on annettavakin kuivua.

Hiiliaho kertoo tekevänsä tuohitöitä talvisin, silloin kun on aamusta ja illasta pimeää. Verstaana toimii pihapiirissä oleva vanha asuinrakennus.

– Vanhassa mökissä on hyvä tehdä, kun työt saavat jäädä sinne levälleen. Sitten keväällä voi lakaista lattian, kun lopettaa, Hiiliaho toteaa.

– Tuohitöitä tehdessä päivä menee nopeasti, aamulla kun aloittaa, on äkkiä ilta.

 

Naapurin isäntä opetti

 

Hiiliaho opetteli tuohiesineiden teon 16-vuotiaana. – Jalkani katkesi, joten oli aikaa tehdä, kun ei päässyt mihinkään. Naapurin isäntä, Pönkkälän Toivo, opetti virsujen ja kontin tekoa. Ensin en osannut tehdä kuin oikean jalan virsun, vasen ei onnistunut millään. Mutta kyllä sekin viimein tuli, kun kävin naapurissa uudelleen, Hiiliaho muistelee.

– Armeijassa oli saunamajurina aikaa tehdä, mutta sitten olikin yli 20 vuoden tauko, etten tehnyt yhtään tuohiesinettä.

Hiiliaho kertoo opettaneensa virsujen ja konttien teon myös veljelleen. – Kaksi veljeäni tekikin sitten kaikennäköistä. Ja nyt olen tehnyt tuohitöitä toisen veljen kanssa. Silloin ennen tehtiin kontteja ja virsuja, monet tanssit käytiin virsut jalassa tanssimassa niin Kalevan lavalla kuin kauempanakin. Muut esineet ovat tulleet mukaan tässä kymmenen viime vuoden aikana, kun eläkkeellä ollessa on ollut aikaa.

Hiiliaho on tehnyt virsujen ja konttien lisäksi muun muassa tuohisia hattuja ja lippalakkeja, kravatteja, koreja, rasioita, erilaisia koteloita, puukon tuppia, pullonsuojuksia sekä ruusuja ja niille maljakoita.

– Malleja olemme kehitelleet velipojan kanssa porukalla. Veljet kävivät aikoinaan Mieslahdessa, Kajaanin yläpuolella katsomassa yhtä vanhaa tuohityön tekijää. Hän oli tehnyt hatun, mutta ei myynyt sitä mallikappaleeksi. Veljet saivat ottaa hatusta valokuvan ja sen perusteella he lähtivät tekemään hattua itse. Monta iltaa siinä meni, ennen kuin he saivat sen onnistumaan. Jos tehdessä menee yksikin käännös väärään suuntaan, siitä ei tule mitään, Hiiliaho kertoo.

– Velipoika teki myös kravatteja, ja minä tein kaavat. Niitä ollaan tehty, ja viime talvena rupesin tekemään rusettia. Tuohikravatti kaulassa olen ollut kerran Helsingissä Metsäpäivillä.

 

Suurin osa lahjoiksi

 

Tuohiesineet tehdään tuohinauhasta. – Tein itselleni leikkurin, jolla saa leikattua tasaista nauhaa. Aiemmin leikkasin saksilla, mutta siitä ei tule niin tasaista. Leikkurissa tuohinauhan leveyttä voi säädellä, millikin vaikuttaa paljon, esimerkiksi hatussa neljän numeron verran. Myös virsujen koko määräytyy tuohinauhan leveyden mukaan, Hiiliaho kertoo.

– Konttia en ole enää juuri tehnyt, kun siihen menee niin paljon tuohta. Isoon konttiin ei sata metriä tuohinauhaa riitä. Jo pelkästään puukon tuppeen menee viitisen metriä nauhaa.

Ruusuja ja pieniä esineitä Hiiliaho tekee tuohen lopuista. – Kun ei loppuja, joista vielä jotain saa, viitsi sytykkeeksi käyttää.

Sitä Hiiliaho ei osaa sano, montako tuohiesinettä hän on tehnyt.

– Ruusuja on tullut tehtyä varmaan useampi sata ja virsuja muutama kymmenen paria. Myyntiin en ole näitä juuri tehnyt. Viime vuonna pyysivät Heinähattuun ja annoin, kun kotona oli kaikki hyllynpäälliset täynnä. Suurin osa niistä, mitä olen tehnyt, on mennyt lahjoiksi, Hiiliaho kertoo. – TL