Petäjäisten soutuporukka vaihtoi toissa viikolla maisemaa ja heitti lenkin Korpilahdella Päijänteellä ja Kärkisten sillankin alitse.

 

 

PetPet kuntoilu: Soutukesä täynnä huippuhetkiä

 

Myös kirkkovenesoutajille on tämä kesä ollut erilainen verrattuna aikaisempiin. Petäjäveden Petäjäisten kuntoilujaoston alle kuuluva kirkkoveneen soutuporukka on muina kesinä osallistunut Sulkavan Suursoudun retkisoutu -tapahtumaan, mutta koronan takia tuokin tapahtuma oli tältä kesältä peruttu. Onneksi silti Petäjävedellä soutamaan pystyi kesän alusta asti.

Perinteeksi muodostunut maanantai-illan noin tunnin mittainen soutu lähtien Kirveslahden satamasta kello 18 aloitettiin kesäkuun alussa. Tänä kesänä koronavarotoimin. Suomen melonta- ja soutuliiton ohjeistusten mukaan veneessä, jossa on paikat 15 soutajalle, yhtä aikaa soutamassa sai olla vain kymmenen henkeä.

Kesäkuu onnistui rajoitusten mukaisesti ongelmitta, kun kierrettiin kaksi lenkkiä, että kaikki halukkaat mahtuivat mukaan ja heinäkuun alusta lähtien vene on saanut olla täynnä.

Toisen hygieniaohjeen mukaan koko kesän ajan jokaisella soutajalla pitää olla omat hanskat tai airon päähän laitettava ”kangastuppelo” käytössä.

 

Kesän huipennus

 

Heinäkuun lopulla Petäjäveden vanhassa kirkossa vihittiin pari, joka oli toivonut kirkkovenekuljetusta vihkipaikalta juhlapaikalle maatilamatkailu Kumpusen rantaan.

Tätä varten kirkkoveneeseen laitettiin vihkiparille istuimet, jotka eivät liiku edestakaisin sekä kukkakoriste Even Kukasta veneen keulaan. Kokeneita soutajia oli mukana kaksi plus perämies, loput penkit täyttyivät kokeilunhaluisista häävieraista.
Kuljetusta varten rakennettiin pieni väliaikainen laituri vanhan kirkon rantaan ja sääkin suosi niin, että hääparilla mukana ollut sateenvarjo pysyi kuivana. Toisena soutajana mukana ollut Marja-Liisa Saukko kertoo, että vene kulki melkein itsestään, kun vene oli täynnä nuoria, urheilullisia miehiä.

Matkaa Kumpuselle pidennettiin tarkoituksella Peltosaaren ympärisoudulla ja näin saatiin reitille kahden matalan ja kapean sillan alitus, jolloin airot oli laitettava ”suppuun”, eli veneen kylkeen. Kumpusen rannasta kirkkoveneen takaisin Kirveslahteen ja peräkärryn luo soutivat muutama paikalle pyydetty vakioporukkaan kuuluva soutaja.

 

Toinen huipennus

 

Koska Sulkavalle ei ollut asiaa, miettivät jo pidempään mukana olleet korvaavaa lyhyttä reissua jonnekin lähiseudulle. Viime lauantaina, auringon helliessä lähes pilvettömältä taivaalta lähdettiin kymmenen, hyvin vedellä, aurinkorasvalla ja päähineellä varustautuneen soutajan voimin Korpilahden satamasta kohti Kärkisten siltaa. Normimaanantaina soudetaan tunnissa noin 9-11 kilometrin lenkki pienemmässä vesistössä. Korpilahdella matkaa tuli reilu 14 kilometriä ja aikaa kului 1h 35 min, koska isommissa piireissä on myös kovempi aallokko, varsinkin moottoroitujen kanssavesilläliikkujien aiheuttamana.

Vaikka usealla soutajalla oli mukana kaikenlaista digitaalista urheilusuoritusmittaria, joilla mitattiin edellä mainittu matkan pituus ja kesto sekä vielä syke ja keskinopeus, niin pääasia oli nauttia vedestä, soudusta ja yhdessä olosta. Ja mikä oli nauttiessa, kun tuuli piti ahdistavan kuumuuden loitolla ja vene toimi kuin kone, airojen solahtaessa tahtiairojen antaman tahdin mukaan yhtä aikaa veteen ja pois ja veteen ja pois… Ellei sitten tullut jälleen yksi maisemien kuvaustauko. Tahattomat airojen yhteen kolahdukset otettiin huumorilla ja verenpaine nousi vain välipalalakritsia syödessä.

 

Soutukesä jatkuu

 

Maanantai-illan soutuja jatketaan syksyyn niin kauan kuin kelit sallivat ja porukka jaksaa. Saukon mukaan viime vuonna maanantai-illan soutuja jatkettiin lokakuulle asti. Loppusyksystä lähtöä aikaistettiin tunnilla, että ei ollut palatessa liian pimeää.

Nämä maanantaisoudut ovat kaikille avoinna PetPetin jäsenmaksulla. Mukaan pääsee, kun tulee kello 18 Kirveslahden satamaan. Varusteena kannattaa olla säähän sopivat vaatetus, vesipullo ja omat hanskat. Ei tarvitse olla kokemusta kirkkoveneen soutamisesta, kokeneemmat kertovat miten homma toimii ja loppu hoituu aivan yksinkertaisesti soutamalla.

– Hilkka Seeland