Kuvituskuvana viime kevään etäkoulun kuvaamataidossa oppilaan tekemän miniatyyriveistos.

 

 

Koulut aukeavat koronan varjossa

 

Petäjäveden koulut aloittavat keskiviikkona. Koronaohjeistuksia on saatu jo kesällä Opetushallitukselta ja viime viikolla THL ja opetusministeriö antoivat oman suosituksensa. Kunnan sivistystoimenjohtaja Timo Holmin mukaan Petäjävedelläkin seurataan tilannetta joka päivä tiiviisti; nyt odotetaan millaiset ovat ensi viikolla tulevat maskisuositukset, ja koskevatko ne koululaisia ja koulukyytejä. Iso osa koulukuljetuksista on kuitenkin osa joukkoliikennettä. Lisäksi voi tulla paikallisia ohjeistuksia, kuten Jämsään saatiin omat paikalliset ohjeensa.

Holmin mukaan tähän hetken tietoon kaikki oppilaat ovat palaamassa lähiopetukseen ja nekin oppilaat, jotka eivät enää keväällä palanneet lähiopetukseen, pääsevät nyt kouluun.

– Kouluilla noudatetaan edelleen hyvää käsihygieniaa, pidetään turvavälejä ja ryhmät pyritään pitämään ominaan mahdollisuuksien mukaan, esimerkiksi porrastamalla ruokailuja. Ryhmien toimiminen erillään on helpompi järjestää alakouluilla kuin yläkoulussa. Turvallisen koulupäivän aikaansaamiseksi teemme tiivistä yhteistyötä siivouksen ja ruokahuollon henkilökunnan kanssa.

Nyt kouluilla ollaan paremmin valmiudessa kuin keväällä: tarvittaessa pystytään reagoimaan muuttuvaan tautitilanteeseen nopeasti. – Kevät jo opetti, Holm toteaa.

Kevään aikana on saattanut syntynyt monenlaista vajetta – sekä oppimisessa että sosiaalisessa puolessa. Tätä vajetta tullaan nyt jokaisen oppilaan osalta kartoittamaan ja paikkaamaan. Erityisen tärkeää on, että kaikki 9.luokkalaiset saavat ensi keväänä päättötodistuksen.

Holm iloitsee siitä, että tähän työhön on saatu lisää resursseja, määräaikainen erityisopettaja ja koulunkäynninohjaajia. Petäjävesi sai valtion erityisavustusta 95.000 euroa varhaiskasvatukseen ja esi- ja perusopetukseen poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi.

Koululaisten kerhot pyritään aloittamaan tuttuun tapaan syyskuun alussa ja pienten koululaisten iltapäivätoiminta jatkuu lähes tavalliseen tapaan ja ulkona ollaan mahdollisimman paljon.

– Kevät oli pitkä, kun oltiin erillään. Tällä alalla ihmiset haluavat kuitenkin tehdä töitä ihan fyysisestikin yhdessä. Halu on kova, että voitaisiin jatkaa lähiopetuksena jatkossakin, Holm sanoo.  – SK