Kesälampaiden hankkimisesta Olkkolaan keskustelivat Minna ja Minttu Leppämäki, Jari-Pekka Kukkonen, Saara Rontti ja Pörri-koira, Hannes, Matleena, Vilppu ja Akseli Ylikoski sekä Eero Vainio. Asiasta pidetään leikkipuistossa virallinen asukastilaisuus maanantaina 1.6. kello 19.

 

 

Kesälampaita Olkkolaan?

 

Olkkolan lähiliikuntapuiston läheisyydessä saattaa tepastella lampaita ensi kesänä. Kunta on laittamassa alueen leikkikenttää kuntoon 30.000 eurolla, josta 15.000 euroa on kunnan omaa rahaa ja saman verran haetaan hankerahoitusta Vesuri-ryhmän kautta, myös viereinen jalkapallokenttä kuuluu kunnostuskohteisiin. Kunnostushanke oli vireillä jo viime kesänä, mutta vesikriisi siirsi toteutusta. Valtuuston huhtikuun lopussa tekemän päätöksen mukaan osa rahoista voidaan käyttää alueen maisemanhoitoon eli esimerkiksi kesälampaisiin.

Lammasidean isäksi ja äidiksi tunnustautuvat Hannes ja Matleena Ylikoski. – Puhuimme lampaista ja Matleena laittoi asiasta Olkkolan omaan Facebook-ryhmään. Samalla tuli heräteltyä Olkkolan kauan uinunutta asukasyhdistystä ja asukasyhdistyksen hallitus piti kesälampaita hyvänä juttuna. Minä sitten ehdotin kunnanvaltuustolle, että otettaisiin lähiliikuntapuiston kunnostukseen mukaan maisemanhoito, Hannes Ylikoski selvittää.

Olkkolassa itsekin asuva kunnanjohtaja Eero Vainio kertoo ajatelleensa lampaita maisemanhoitoon jo muutama vuosi sitten.

– Tämähän on vanhaa peltoa, pusikko kasvaa tässä hyvin. Kunta käyttää nyt 10.000 euroa joka viides vuosi Olkkolan pusikoiden raivaamiseen; lampaat olisivat hyviä maisemanhoitajia. Tontitkin voisivat mennä paremmin kaupaksi, kun niillä ei olisi pusikkoa.

 

Mielipiteitä halutaan kuulla

 

Alueella on tilaa useammallekin lammasaitaukselle, lampaita voisi esimerkiksi siirtää aitauksesta toiseen kesän edetessä.

Aitauksia Olkkolan asukasyhdistys voisi tehdä talkoilla ja lampaiden hoitoonkin voitaisiin sopia vuorot.

– Talkoolaisia on jo ilmoittautunut, Matleena Ylikoski kertoo. – Viime kädessähän lampaat tietenkin olisivat lampurin vastuulla, ei asukasyhdistys niitä osta. Mutta kyllä ne hoitoa tarvitsevat päivittäin.

Pörri-koiran kanssa ulkoillut Saara Rontti sanoi suhtautuvansa lammasajatukseen positiivisesti.

– Olen kuullut, että lampaat ovat hyviä maisemanhoitajia. Mutta sitä toivon, että aitaukset rakennetaan siten, että polkuja pitkin pääsee edelleen kulkemaan. Sitä en osaa sanoa, miten koirat reagoivat lampaisiin, mutta uskon, että nekin sopeutuvat, Rontti sanoo.

Myöskään Jari-Pekka Kukkonen ei vastusta lampaita.

– Eivät ne ainakaan minua häiritse. Mukavahan niitä olisi katsella, Kukkonen toteaa.

– Alueen asukkaiden mielipiteitä on tärkeää kuulla. Ainakaan vielä asiaa ei ole isoon ääneen vastustettu, Hannes Ylikoski sanoo.

Leikkipuiston kunnostamisesta ja lammasasiasta järjestetään vielä asukastilaisuus. – Alueen asukkaat ovat Olkkolan Facebook-ryhmässä kertoneet leikkipuiston tuunaustoiveista ja olemme koonneet niitä kunnassa yhteen. Tehdyistä leikkipuistosuunnitelmista, lammasvisioista ja asukkaiden muista ideoista yritämme pitää keskustelutilaisuuden Olkkolan asukkaille heti, jos, tai kun, koronarajoitukset sen sallivat. Yritämme saada hankehakemuksen Vesuri-ryhmälle mahdollisimman nopeasti, Eero Vainio sanoo.

Lammaskeskustelun ”sivutuotteena” herätelty asukasyhdistys aikoo myös pitää vuosikokouksen kesällä, jos koronatilanne sen sallii. – Täällä olisi varmasti muitakin talkookohteita. Minulle ainakin tärkeintä on alueen asukkaiden yhdessä tekeminen, muutkin projektit käyvät, Matleena Ylikoski toteaa.

Kunta järjestää Olkkolan leikkipuistossa asukastilaisuuden maanantaina 1.6. kello 19. – TL