Tuija Lesonen suojautui kangasmaskilla. Iltaan saatiin vähän dramatiikkaakin, kun ennen päätöstä määrärahan siirrosta pidettiin neuvottelutauko. Koronatilanteen vuoksi kokous striimattiin suorana kunnan YouTube-kanavalle, ja Jere Malila hoiti tekniikan mallikkaasti. Illan aikana kokousta seurasi suorana noin 40-50 henkilöä ja videolle on kertynyt jo yli 500 katselukertaa.

 

 

 

Valtuusto kokoontui koronan varjossa

 

 

Kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäistä kertaa koronatilanteen aikana. Turvaväleistä pyrittiin huolehtimaan ja kuntalaisille striimattiin kokous suorana nähtäväksi internettiin. Puheenvuorot käytiin pitämässä puhujanpöntössä mikrofoniin.

 

Uusi vedenottamo rakennetaan

 

Uuden vedenottamon Kytöharjun eli Syrjäharju II:sen rakentaminen saa vihdoin alkaa. AVI:ltä tuli vedenottamon rakentamiselle lupa helmikuussa ja valtuusto hyväksyi rakentamista varten lisämäärärahan 200.000 euroa tälle vuodelle. Alkalointilaitosta ei tarvitse ainakaan tässä vaiheessa rakentaa. Kuntatekniikan insinööri Marko Riihimäki näkee uuden vedenottamon tarpeellisena kunnan vedentuotannon turvaamiseksi.

Alpo Kukkonen (kok.) esitti, Nina Hirsiahon (vihr.) kannattamana, että vedenottamon määräraha otetaan Palvalahden vesilaitoksen infran rakentamiseen varatusta reilusta 230.000 eurosta. Palvalahden kaavoitus kuitenkin venyy suunnitellusta, eikä yrityspuiston infraa päästä muutenkaan rakentamaan vielä tänä vuona. Äänestämistä ei määrärahan siirtoesityksestä tarvittu, vaan kesken kokousta pidettiin asiasta neuvottelutauko. Valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti. Keskustan valtuustoryhmän esityksestä pykälään tehtiin lisäys, että mikäli tänä vuonna alueelle onkin tulossa yritys, niin tarvittaessa infraa varten myönnetään lisämääräraha.

Palvalahden tiestön rakentamiseen on varattu 500.000 euroa, joka tällä päätöksellä jää myös tänä vuonna käytännössä käyttämättä.

Mikko Tiirola (kesk.) heitti ilmaan ajatuksen, että lisätulojen hankkimiseksi vettä voisi tulevaisuudessa myös myydä Petäjävedeltä muualle.

 

Olkkolaan puisto ja lampaita

 

Tänä vuonna päästään rakentamaan myös viime vuoden investoinneista eteenpäin siirretty Olkkolan lähiliikuntapuisto. Valtuusto myönsi lisämäärärahan puiston rakentamiselle: kunnan rahoitusosuus on enintään 15.000 euroa ja hankkeelle haetaan 15.000 euroa Vesuri-rahoitusta.

Olkkolan lähiliikuntapuiston määrärahapäätökseen lisättiin Hannes Ylikosken (kesk.) esittämä, ja Jari Koskenrannan (kesk.) kannattama asukasyhdistyksen toive, että määrärahoja olisi mahdollista käyttää myös maisemanhoitoon. Olkkolan asukasyhdistys on kiinnostunut pitämään kesäisin lampaita. Maisemanhoidollisten syiden lisäksi lampaat toisivat iloa asukkaille ja ne voisivat lisätä kiinnostusta kunnan tarjouskampanjatonteille.

Valtuusto hyväksyi viime vuoden talousarvion ylitykset keskustelematta. Perusturvan osalta toimintakate ylittyi noin 250.000 euroa. Sivistyksen osalta toimintakate ylittyi lähes 170.000 euroa.

Viime vuonna jätetyt aloitteet on pääosin käsitelty. Aloitteet koskivat kunnan viestinnän kehittämistä, lihan alkuperämaamerkintöjä kunnan tarjoilupaikoissa sekä hyvinvointitalouden kehittämistä. Tekojääradan rakentamisaloitteen käsittely on vielä kesken.

Kokouksen yhteydessä aluearkkitehti Susanna Paananen piti valtuutetuille jokavuotisen kaavoituskatsauksen. Mikko Tiirola kysyi, olisiko mahdollista tehdä kampanja, jossa houkuteltaisiin Petäjävedeltä kakkosasunnon omistajia muuttamaan ne ykköskodeiksi, koska Petäjävedelläkin on paljon ympärivuoden asuvia ”mökkiläisiä”. Paanasen mukaan tällainen selvitys voidaan tehdä, ja sen pohjalta kunta voi halutessaan ottaa kiinteistön omistajiin yhteyttä.

Valtuusto myönsi pyynöstä eron tarkastuslautakunnasta Seija Mäkelälle (vas.), ja valitsi hänen tilalleen varsinaiseksi jäseneksi Ilpo Koikkalaisen, varalle Tarja Kuhalaisen.

Tiedotusasioissa kunnanjohtaja Eero Vainio totesi, ettei hänen tietoonsa ole tullut vielä yhtään koronatapausta Petäjävedellä. Vainio muistutti, ettei vappuna tule kokoontua, vaikka se kansanjuhla onkin. – SK