Suntion terveiset:

Katseet hautausmaille ja hautojen kuntoon

 

Kuten moni jo huomasikin, olen laittanut haudoille vuosi sitten keltaisia lappuja sen merkiksi, että hautakivi on joko vaaraksi kaatuessaan tai jo kaatunut. Hautakivet ovat hautapaikan haltijan vastuulla, ja kivien oikaisuja voi pyytää kivifirmoilta tai ottaa suoraan minuun yhteyttä. Pienemmät kivet saa itsekin oikaistua ja silloin vältytään oikaisukuluilta.

Mikäli hautapaikan haltijaa ei ole – kuten ikivanhoilla haudoilla – ja tiedät jonkun sukulaisen, johon voisin ottaa yhteyttä kiven oikaisussa, olisin kiitollinen tiedoista. Myös ne hautapaikat, joilla ei käydä ja joista ei haluta lisämaksua, olisi hyvä saada tietoon. Otamme vanhoja hautoja myös mielellämme uudelleen käyttöön, jos aika on oikea hautapaikasta tai -paikoista luooumiselle. Tulen selvittämään yli 25 vuotta vanhojen hautojen osalta, onko omaisilla halukkuutta jatkaa sopimusta vai luopua hautapaikasta. Nykyään ei ole ainaishautapaikkoja ja aiemminkin ne ovat olleet harvinaisia. Hauta-asioissa toivonkin yhteydenottoa niiltä omaisilta, joiden rakkaita on haudattu Petäjäveden hautausmaille yli 25 vuotta sitten.

Meillä Petäjävedellä on arkkuhautojen lisäksi tuhkattujen vainajien sijoituspaikkoja, uurnahautapaikkoja sekä sirottelualue, jonne omaiset voivat sulan maan aikaan sirotelle tuhkan sovittuaan ajan kanssani.

Myös vanhan kirkon hautausmaan kivien suoristus on omaisten vastuulla. Tulen myös sinne muistomerkeille laittamaan oikaisupyyntölappuja.

Tässä yhteydessä haluan kiittää vielä K-kauppiasta itsenäisyyspäivän kynttilälahjoituksesta sankarihautausmaalle.

Ottakaa rohkeasti yhteyttä.

 

– Mirja Pietiläinen

Petäjäveden seurakunnan suntio