Laajakaistayhtiön takaukset näyttävät tulevan kuntien maksuun

 

Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n taloustilanteen vuoksi yhtiön kymmenen omistajakuntaa varautuu nyt miljoonien takaustappioihin. Omistajakunnat Petäjävesi, Multia, Toivakka, Pihtipudas, Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi ja Luhanka ovat taanneet yhtiön lainoja yhteensä 30 miljoonan euron edestä. Petäjäveden kunta on myöntänyt yhtiölle yli 1,9 miljoonan euron takauksen.

Laajakaistayhtiön maksukyvyttömyyden riski on todettu huomattavan suureksi, eikä se viime vuonna pystynyt lyhentämään lainojaan eikä niiden korkoja. Viime vuonna rahoittaja Kuntarahoitus Oyj perikin kunnilta yhtiön erääntyneet lainojen lyhennykset korkoineen. Petäjäveden kunta maksoi viime vuonna yhtiön lainanhoitomaksuja yli 20.000 euroa.

Takausten lisäksi kunnat ovat ostaneet myös yhtiön osakkeita: Petäjäveden kunnalla on osakkeita 594.000 euron edestä. Kunnanjohtaja Eero Vainion mukaan todennäköisesti jossain vaiheessa osa osakkeiden arvosta joudutaan alaskirjaamaan kunnan kirjanpidossa.

Takausvastuiden käsittely on nyt alkamassa myös Petäjävedellä. Vastuiden lopullinen suuruus tiedetään, kun selviää, onnistutaanko kevään aikana yhtiön tai sen liiketoiminnan myymisessä. Yhtiön toiminta jatkuu nyt kuitenkin normaalisti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen. – SK