Ennenkuulumattoman hyvä porakaivo Syrjäharjuun

 

Viime viikolla porattiin uusi porakaivo Syrjäharjun vedenottamon pihaan helpottamaan Petäjäveden kunnan vesitilannetta. Etukäteen ei ollut tiedossa, minkä verran uudesta porakaivosta saataisiin vettä vai tulisiko vettä lainkaan. Kuntatekniikan insinööri Marko Riihimäen mukaan hanke onnistui yli odotusten ja uusi kaivo on koko Keski-Suomen, ellei koko Suomen paras porakaivo: sen tuotto on arviolta yli 600, jopa 700 kuutiota vettä vuorokaudessa, eikä edes alan asiantuntijoille ole tullut aiemmin moista vastaan.

Vertailun vuoksi viime syksyllä porattu porakaivo Syrjäharjussa tuottaa nyt kunnan vesijohtoverkostoon noin sata kuutiota vettä vuorokaudessa.

Viime viikolla jo uuden kaivon porausvaiheessa vettä tuli runsaasti ja nyt koepumppauksia jatketaan – tai oikeastaan Riihimäen mukaan vesi virtaa maaperästä itsekseen, niin rajua vedentuotto on. Porakaivolle rakennetaankin erilainen tekniikka, koska vettä ei tarvitse nyt pumpata. Kaivolle tehdään erillinen alavesisäiliö, josta imetään vesi vesijohtoverkostoon.

Uudesta porakaivosta saadaan vettä kunnan vesijohtoverkostoon ehkä jo maaliskuun aikana, kun tarvittava tekniikka saadaan rakennettua ja jos vedenlaatu todetaan hyväksi. Ensimmäiset näytteet vietiin tutkittavaksi perjantaina.

Kunnan vesilaitoksen asiakkaiden vedenkulutus on ollut nyt noin 350 kuutiota vuorokaudessa ja vettä saadaan tällä hetkellä kahdelta varavedenottamolta sekä Syrjäharjun porakaivosta.

Alvan yhdysputki on valmis, mutta sitä ei ole vielä otettu käyttöön; sitä kautta saadaan tarvittaessa vesi Halkokankaan koteihin. – SK