Kari Ijäs on kaivanut viime viikosta lähtien yhdysputkea Palvalahden ja Pakolantien välille, jotta lisävettä saataisiin vesilaitoksen verkostoon myös Jyväskylän suunnasta. Kaivuuhommassa ollaan yli puolenvälin, mutta ensi viikolla tehdään vielä valtatien ja junaradan alitukset.

 

 

Vesitilanne helpottuu joulukuussa

 

 

Nyt näyttää siltä, että lisävettä saadaan uudesta porakaivosta ja yhdysputkea pitkin Jyväskylästä Alvasta joulukuun puolessa välissä helpottamaan kunnan vesilaitoksen tilannetta.

Kunnan tekninen johtaja Matti Varis kertoo, että porakaivon koepumppaukset päättyivät maanantaina ja nyt lähipäivien ajan tutkitaan kaivon palautumista. Tavoitteena on, että perjantaina päästään rakentamaan uudesta porakaivosta yhdysputki Syrjäharjun päävedenottamon uv-laitteelle ja porakaivoon asennetaan uppopumppu. Ensi viikko menee vielä rakentaessa ja sen jälkeen sieltä voidaan ottaa noin sata kuutiota vettä vuorokaudessa lisää vesijohtoverkostoon ja porakaivon tuotto vastaa neljäsosaa normaaliaikojen kulutuksesta.

Palvalahdesta Pakolantielle välistä yhdysputkea on rakennettu viime viikosta asti ja urakoitsijana toimii paikallinen Maansiirtourakointi Ijäs Oy. Myös tästä varavesiyhteydestä saataisiin neljäsosa normaaliaikojen kulutuksesta. Putki on vedetty jo yli puoleen väliin ja tällä viikolla tehdään vaativammat valtatien- ja junaradanalitukset; ne tehdään alta poraamalla, eikä liikennettä pysäytetä työn ajaksi.

– Ainakin siis pari viikkoa menee vielä eli joulukuun puolessa välissä on muualta tulevat lisävedet aikaisintaan käytössä, jos kaikki menee hyvin. Aina voi kuitenkin tulla vaikeuksia, Varis toteaa.

Syrjäharju II eli uuden päävedenottamon rakentaminen odottaa AVI:n lupaa. Valmistuminen menee arviolta ensi kesään 2020.

Vedenkeittokehotuksen purkamisen jälkeen kuntalaisten vedenkäyttö on pysynyt melko samassa kuin aiemminkin vedensäästötalkoiden aikaan. Variksen mukaan vesitilannetta on osaltaan helpottanut löytyneet ja paikatut verkostovuodot.

Kuntalaisten väsyminen vedensäästöön näkyy kuitenkin siinä, että jakeluvettä menee vähemmän kuin aikaisemmin. Säiliöauton vesi riittää nyt kaksi vuorokautta, kun aiemmin se piti täyttää päivittäin. Kuntalaisten tulisi kuitenkin säännöstellä vedenkulutustaan edelleen, sillä kaksi käytössä olevaa vedenottamoa käyvät nyt jotenkuten eli äärirajoilla, eivätkä pysty tuottamaan tavanomaista vedenkulutusmäärää.

Hankala vesitilanne ei koske Kintauden vesiosuuskunnan jakelualuetta. Valtatie 23:n varrella sijaitsevan Vehkasuon lähteen vettä ei saa edelleenkään käyttää talousvetenä. – SK