Syrjäharjun vedenottamon vesi ei ole vielä juomakelpoista ja vedensäästötalkoita jatketaan edelleen

 

– Kunnan päävedenottamo Syrjäharju laitetaan takaisin päälle, kun tarvittavat toimenpiteet ottamolla on tehty ja näyttein on varmistettu, että veden laatu täyttää laatuvaatimukset ja -suositukset, Jyväskylän kaupungin ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen kertoo.

Syrjäharjun vedenottamon avaamisen myötä myös kunnan vesitilanne palautuisi ennalleen. Kepasen mukaan näytteitä otetaan nyt tarpeen mukaan sekä vesijohtoverkostosta että Syrjäharjun vedenottamolta.

Tiistain rankkasateiden tuomien pintavesien vuoksi päävedenottamo jouduttiin sulkemaan – ja sulkeminen tapahtui ajoissa, eikä vesijohtoverkostoon päässyt epäpuhtauksia. Kepasen mukaan Syrjäharjun ottamolta on kuitenkin löytynyt mikrobeja, eikä vedenottamoa voida ottaa vielä käyttöön, eikä hän uskalla ennustaa milloin sen voi taas ottaa käyttöön. Ennen avaamista pitää Syrjäharjun vedenottamolla tehdä myös jotain toimenpiteitä, ja näitä tarvittavia toimia esittää konsulttiasiantuntija.

Kuivuuden vuoksi pohjavedet ovat olleet matalalla jo pitkään ja tasainen, pitkä sadejakso, sekä myöskin ensimmäiset pakkaset, voisivat auttaa sitä puolta vesitilanteessa.

Positiivinen uutinen on, että kuntalaisten vedensäästötalkoot todella tepsivät vesitilanteeseen, ja kaksi käytössä olevaa vedenottamoa toimivat nyt tällä kulutuksella hyvin. Mutta jos vedenkäyttöä nyt lisättäisi rajusti, voisi nykyisten ottamoiden kanssa tulla ongelmia ja vedenlaatu heikkenisi; Kepasen mukaan vesijohtoverkostoon voisi tulla esimerkiksi mikrobeja, sameutta tai metalleja. Vedensäästötalkoita tuleekin ehdottomasti jatkaa nykyiseen malliin myöskin viikonlopun yli ja tilannetta seurataan koko ajan.

Kepanen painottaa, että Petäjävedellä on kyse nyt veden käyttörajoituksesta, jonka kunnan vesilaitos on itse asettanut. Mitään terveyshaittaa aiheuttavaa ei vesijohtovedessä ole havaittu.

Tänä iltana 4.10. kello 18 kunnanjohtaja Eero Vainio ja hallintojohtaja Anni Hakala pitävät auditorio Miilussa tiedotustilaisuuden Petäjäveden vesitilanteesta. Vainion mukaan kunta aikoo avata Uimalan saunan jo tänä viikonloppuna yleiseen käyttöön.

Vedenjakelua jatkettaneen ainakin viikon verran. – SK