Kuntarakennelautakunnan puheenjohtaja Alpo Kukkonen kertoo, että yhdysputkea Jyväskylään ei tarvitse rakentaa kuin kilometrin verran ja sen rakentaminen kestää enintään kaksi viikkoa. Lautakunnan päätökset käsitellään vielä kunnanhallituksessa 4.11. ja valtuustossa 11.11.

 

 

Yhdysputki ja porakaivo helpottavat vesitilannetta marraskuun loppuun mennessä

 

Eilen keskiviikkona kokoontunut kuntarakennelautakunta päätti, että yhdysputkea Jyväskylään ei rakennetakaan Oiniemestä keskustaan, vaan Palvalahdesta Leevi Jussilan hallin läheltä kirkonkylälle päin kunnan vesijohtoverkostoon. Tällöin yhdysputkelle tulee pituutta vain kilometrin verran. Kuntarakennelautakunnan puheenjohtaja Alpo Kukkosen mukaan sitä kautta rakentaminen tulee myös maaston kannalta helpommaksi, vaikka matkalla tuleekin kaksi radan- ja tienalitusta.

Yhdysputki on 75-millinen ja siitä saadaan lisävettä vesijohtoverkostoon sata kuutiota vuorokaudessa. Vielä ei tiedetä, tuleeko yhdysputken vesi kunnan vesijohtoverkostoon suoraan Jyväskylän Energialta eli Alvasta, vai pitääkö sen tulla Kintauden vesiosuuskunnan kautta. Maanomistajiin on oltu yhteydessä.

Yhdysputkea päästään rakentamaan heti valtuuston päätöksen jälkeen, ja valtuusto kokoontuu maanantaina 11.11. Kukkosen mukaan yhdysputki on rakennettu enintään parissa viikossa. Se tehdään kunnan omana työnä sekä kaivinkoneurakoitsijalla. Lautakunta esittää yhdysputken rakentamista varten 60.000 euron lisämäärärahaa tälle vuodelle.

Kunnanjohtaja oli esittänyt myös runkovesiputken rahoituksen selvittämistä. – Lautakunta hyväksyi sen rahoittamisen selvittämisen, mutta tuskin sen rakentamiseen lähdetään, Kukkonen arvioi. Runkoputkesta saataisiin tarvittaessa koko kunnan tarvittava vesi Jyväskylästä. Sen rakentamisen kustannus on noin 1,2 miljoonaa euroa.

Syrjäharjun vedenottamon viereen tehty uusi porakaivo onnistui hyvin. Liitoksia vedenottamon uv-laitteistoon ei ole vielä rakennettu ja vedenlaatua seurataan edelleen. Kukkosen mukaan jo marraskuun aikana pitäisi porakaivosta saada vettä verkostoon sata kuutiota vuorokaudessa. – Laita siihen, että todennäköisesti marraskuun aikana, Kukkonen lisää.

dan kuutoon Kunnan vesijohtoverkostossa on edelleen vesivuotoja. (Toim. huom. Tämä korjattu 1.11.2019: vuoto ei ole sata kuutiota vuorokaudessa, vaan vähemmän.) Yksi putkivuoto korjattiin Kulttuurikeskuksen pihasta pari viikkoa sitten, mutta se ei ollut vielä se. Vuotoa yritetään paikantaa.

 

Yksityistieavustuksia ei vähennetä

 

Kuntarakennelautakunta päätti säilyttää ensi vuoden 2020 yksityistieavustukset samalla tasolla, 60.000 eurossa. – Tämä on sitä tasa-arvoisuutta. Keskustassa on teitä laitettu ja muuta, mutta haja-asutusseudulle ei ole tehty mitään, Kukkonen perustelee.

Pekka Ekman jätti kokouksessa yksityistieavustuspykälään eriävän mielipiteen.

Kunnanjohtajan säästöesityslistalla oli myös metsänmyynnin lisääminen 40.000 eurolla. – Tätä emme lautakunnassa hyväksyneet, sillä puun hinta on nyt huono. Metsänmyynti pidetään entisellä tasolla, Kukkonen kommentoi.

Säästöjä saadaan ensi vuodelle 70.000 euroa, kun omatoimikirjastoa ei toteuteta vielä ensi vuonna. – Tästä keskustelimme etukäteen myös kirjastonjohtaja Heli Laitisen kanssa. Tuli ilmi, ettei kirjaston nykyinen henkilöstöresurssi riitä omatoimikirjaston toteuttamiseen ja sen pyörittämiseen, joten hanketta voidaan ainakin vuodella siirtää, Kukkonen sanoo.

Kuntarakennelautakunnan puheenjohtajan esitys hyväksyttiin, että tekninen toimi alkaa nyt myös selvittämään, voisiko peruskoulun käyttöön tarvittavia teknisen työn tiloja tehdä tyhjillään olevaan entisen käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen F-osaan. – Siellä ei ole ilmennyt sisäilmaongelmia ja ilmastoinnin eriyttäminen muusta rakennuksesta ei olisi kummoinen homma. Hallissa on valmiina ainakin purupoistoputkistoja ja siilo. Tavoitteena on, että koulujen uudet ja toimivat teknisen työn tilat saataisiin käyttöön jo ensi vuoden aikana, Kukkonen sanoo.

 

Ladulle saadaan valaistua ja Kintaudelle kaukalo

 

Kokonaisuudessaan investointeja tehdään näillä näkymin ensi vuonna yli kahdella miljoonalla eurolla. Investointilistalta on pudotettu tässä vaiheessa ja tässä taloustilanteessa pois Palvalahden tiestön ja muun infran rakentaminen 1,5 miljoonalla eurolla.

Kettulanvuoren hiihtoladun valaisemiseen ja kunnostamiseen sekä frisbeegolf-radan aloituspaikan siirtämiseen haetaan ensi vuonna 100.000 euron tuki, ja jos se saadaan, kunta laittaa hankkeeseen ensi vuonna toiset 100.000 euroa.

Myös Kintauden koulun uuden jääkiekkokaukalon rakentamiseen on varattu 25.000 euroa ja se rakennetaan todennäköisesti jo tulevana talvena.

Laajakaistayhtiön tulevaisuutta ei ole voitu laskea vielä ensi vuodelle kovinkaan tarkasti. – Jos se myydään tai yhtiö menee saneeraukseen, niin molemmissa vaihtoehdoissa omistajakunnille tulee joka tapauksessa takkiin, Kukkonen arvioi.

Kokouksessa hyväksyttiin kuntarakennelautakunnan puheenjohtajan esitys, että kunnan maapoliittiseen toimikuntaan pitää saada kaksi luottamushenkilöpaikkaa. Toimikunnassa ei ole aikaisemmin ollut yhtään päättäjää mukana.

Lautakuntien päätökset käsitellään vielä kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston kokouksissa. – SK

 

 

(Lukijan kuva vedensäästötalkoista.)