Kätilö, vyöhyketarapeutti ja hypnosynnytysvalmentaja Kaisa-Maija Antila auttaa äitejä, perheitä ja lapsia. Toimitilat ovat Kintaudella ja yritys tarjoaa vauvojen ja raskaana olevien äitien vyöhyketerapiaa sekä hypnosynnytyskursseja, joita järjestetään Hyvinvointi- ja terapiakeskus Vanhan Apteekilla Siltaniemessä.

 

 

Emon Amare tekee äideille ja vauvoille hyvää

 

Kaisa-Maija Antila perusti viime kesänä yrityksensä Emon Amaren. Nimi viittaa äidinrakkauteen ja pääasiassa äitien, perheiden ja lasten kanssa ollaankin tekemisissä. Antila tekee vyöhyketerapiaa koliikkivauvoille, lapsille ja aikuisille, raskausajan hierontoja sekä hypnosynnytysvalmennuskursseja. Myös imetysasioihin saa apua jas tulossa on raindrop-hoitoja. Yritystoiminnan ohella Antila jatkaa myös bloginsa pitämistään.

Puolisonsa Jaakon kanssa Antila löysi neljä vuotta sitten ihanan hirsitalon Kintaudelta ja kolmilapsinen perhe muutti Palokasta Petäjävedelle. Neljän vuoden aikana perhe on kasvanut yhdellä lapsella. Myös pihapiiriin on noussut uusia piharakennuksia, ja Emon Amarenkin toimitilat löytyvät pihasaunan yhteydestä.

Hoitohuoneessa palavat kynttilät ja takka, eteerisillä öljyillä tehostetaan hoitojen vaikutusta. – Esimerkiksi koliikkivauvoja hoidetaan 2-5 kertaa ja ohjeistan aina, miten kotona voi niitä kevyesti jatkaa.

Antila on valmistunut 2009 kätilöksi ja äitiyslomien ja hoitovapaiden aikana hän opiskeli diplomirefleksologiksi, mikä tarkoittaa koko kehon vyöhyketerapeuttia, sekä hypnosynnytysvalmentajaksi. – Vyöhyketerapiaopintoihin lähdin kätilöyhdistyksen kautta ja skeptisenä ihmisenä kävin ne kaksi kertaa.

Antilan omat synnytykset ovat olleet hyvin erilaisia ja valitettavasti viimeisin ei mennyt oppikirjan mukaisesti. Antila hieroi vauvaa, joka edisti toipumista hyvin konkreettisesti, myös lääkäreiden mielestä.

 

Ihmiskeho on kuin muidenkin otusten

 

Kodin yhteydessä olevaan hoitotilaan ei kuitenkaan voi ottaa isoja ryhmiä, joten tänä syksynä alkava hypnosynnytyskurssi järjestetään Hyvintointi- ja terapiakeskus Vanhan Apteekin tiloissa Siltaniemessä. Antila haluaakin tehdä yhteistyötä paitsi muiden yrittäjien, myös Petäjäveden neuvolan ja synnytyssairaalan, Keski-Suomen keskussairaalan, kanssa. Neuvolan väki kutsutaankin hypnosynnytyskurssille mukaan seuraamaan. Tiistaina Antila kävi kertomassa yrityksestään ja hypnosynnytysmetodista Petäjäveden seurakunnan perhekerhossa.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä hypnosynnytyskurssi sopii äideille ja pariskunnille, joiden laskettu aika on nyt joulun ja alkuvuoden korvilla. Antila on Suomessa yksi harvoista, joka järjestää täyspitkiä, viiden viikon valmennuskursseja.

Metodissa hypnoosi tarkoittaa itsehypnoosia; kurssilla opetellaan syvärentoutusmenetelmiä mielikuva- ja hengitysharjoittelun avulla. Hypnosynnytysmetodi on keino lieventää synnytyksen aiheuttamaa jännitystä ja pelkoa, sekä mahdollisesti aiempien synnytysten aiheuttamia huonoja muistoja.

Metodin kautta opetellaan luottamaan omaan kehoon, ja omia mielikuvia muutetaan niin, että keho tuottaisi synnytystilanteessa ennemmin endorfiinia, eikä pelkotilan stressihormoneja.

– Ihmiskeho on luotu synnyttämään, kuten muidenkin otusten, Antila tuumaa. – Tavoitteena on, että äiti pääsee omaan synnytyskuplaansa, ja isä tietää jo hengityksestä missä vaiheessa ollaan menossa, ja pelkällä kosketuksella saadaan äiti rentoutumaan vieläkin syvemmin.
Metodi ei poissulje sairaalan toimia ja kaikki haluavat tietysti synnyttäjälle hyvää, olla perheen puolella ja ajatella ensisijaisesti lapsen ja äidin turvallisuutta. Antila muistuttaa, että vaikkei kurssin käyneen synnytys sitten sujuisi suunnitelmien ja toiveiden mukaan, niin hukkaan se ei mene.

– Metodin kautta vahvistuu vanhempien varhainen vuorovaikutus vauvan kanssa jo raskausaikana, raskausajasta tulee stressittömämpää ja syvärentoutumismenetelmiä voi hyödyntää muutenkin.

Antila haluaa tehdä työtä äitien ja lasten hyväksi, ja tulevaisuuden haaveissa siintää kokemuksen kartuttaminen myös sairaalan puolella. – Tänä aikana, kun lapsia pitäisi tehdä ja äitien mennä töihin, niin yhteiskunta vaatii naisilta aivan hirveästi. Äidit eivät aina voi hyvin. Usein äidit itsekin nostavat vanhemmuudesta helposti vain negatiivisia asioita, kun kannattaisi keskittyä kaikkeen siihen ihanaan. Myöskään toisten synnytystarinoita ei pitäisi kuunnella, Antila hymähtää. – SK