Kimmo Strömberg, Olli Koponen ja Petri Hannus järjestää täräyttivät kaksipäiväiset Petäjävesi-festit.

 

 

Asemamakasiini sykki tunnelmaa Petäjävesi-festeillä

 

Perjantai- ja lauantai-iltojen Petäjävesi-festit avattiin Vähäsarja-yhtyeen omaperäisillä kappaleilla. Keveän ja iloisen folk-musiikin sekä taitavien, paikoin karujenkin, sanoitusten sekamelska vei kuulijat muihin maailmoihin ja sai mustalla huumorillaan suupielet ylöspäin. Kappaleissa rakkaus tappaa kokonaan, talot on tulessa ja rakkaalle huudellaan, ootko jumissa siellä, järvenpohjassa. Esimerkiksi Särkänniemen delfiinit -kappaleessa sukelletaan Välimereen, pohjaan ja päätyyn asti. ”Päästä irti, niin mä lupaan, tulet olemaan ei kukaan, löydä itsesi pohjasta, löydä kaikki aarteet kerralla, laivat ja kultarahat.”

Englanninkielisillä biiseillään Samoaja taas edusti pohjoismaisia äänimaisemia ja yhdisteli tyylikkäästi modernia folkia ja poppia. – Jokainen esiintyjä sopi loistavasti osaksi tapahtumaa ja esimerkiksi Joose Keskitalon yhtyeineen luoma tunnelma sai aikaan kylmiä väreitä, luonnehti kunnan kulttuurituottaja Olli Koponen.

Lauantai oli vielä selkeämmin laulaja-lauluntekijä -painotteinen kokonaisuus ja Anne Federleyn, Mike Ortizin sekä Esa Elorannan esitykset huokuivat sielukkuutta. – Ortiz kiitteli, kun paikalle saapuneet ihmiset keskittyivät kuuntelemaan esityksiä. Elorannan miellyttävä ääni ja karismaattisuus olivat hänen esityksessään kantavia voimia ajatuksia herättävien sanoitusten ohella. Lisäksi pari hänen suuren idolinsa Bruce Springsteenin kappaletta kuulostivat aikalailla täydellisiltä lainoilta. Eloranta oli itsekin tyytyväinen tapahtumaan ja luonnehti sitä Facebookissa: Kiitos hienosta illasta Petäjäveden Asemamakasiini! Järjestäjille nostan hattua, että pienellä paikkakunnalla jaksetaan tarjota ihmisille elämyksiä.

Kulttuurituottaja Olli Koponen, kulttuuriassistentti Petri Hannus ja talkoilla (rakkaudesta lajiin) mukana ollut Kimmo Strömberg järjestivät kaksipäiväiset Petäjävesi-festit ensimmäistä kertaa ja bändit löytyivät miesten omien kontaktien ja yhteistyön kautta. – Kimmo on vastannut tekniikasta ja käytännön asioista, ja hänestä on ollut valtava apu. Kimmon kautta saimme paikalle myös miksaaja Perttu Mujon.

 

Pysähtynyttä, ajatonta tunnelmaa

Vanha asemamakasiini sopii upeasti myös syysiltojen musiikkitapahtumiin. Kynttilät ja myrskylyhdyt valaisivat tilaa upeasti ja lämmitettynä se oli oikein viihtyisä, vaikka syysilta oli kylmä ja pimeä. Lisäksi tapahtuma ajoittui niin, että sekä esiintyjillä että yleisöllä oli mahdollisuus kulkea paikan päälle junalla Jyväskylästä. Kokonaisuus oli kertakaikkisen upea ja eheä, ja olisi toivonut, että yleisöä olisi ollut enemmänkin.

– Asemakasiini on tärkeä osa kokonaisuutta. Tätä paikkaa ovat aiemmin kehuneet niin yleisö kuin esiintyjätkin, joten halusimme kokeilla tällaista isompaa festiä. Pelkistetty ja rustiikkinen tila sopii hyvin folk-musiikin esittämiseen – paljon paremmin kuin kunnan omistamat soittopaikat, Koponen näkee.

Aseman väki Anna-Maria Huuskonen ja Kalevi Rautjoki vastasivat kahviosta, josta sai monenmoista herkkua sekä perinteistä pannupullaa. – Ja kun on hyvää musiikkia ja kahvia, niin tähän kaurismäkeläiseen tunnelmaan ei muuta tarvita. – SK