Yhteisiä treenejä on ehditty pitää muutamia, tässä viime perjantainen vapaaehtoisten kokoonpano. Sunnuntain Muistojen laulu -konsertti on maksuton ja kahviota pitää Miilun ala-aulassa MLL Petäjäveden yhdistys.

 

 

Ikäihmisten muistot tulivat lauluiksi – ja laulut konsertiksi

 

 

Sunnuntaina 25.8. kello 13 auditorio Miilussa saadaan nauttia maksuttomasta Muistojen laulu -konsertista. Kyseessä on kiinnostava projekti, jonka toteuttamiseen Kulttuuri- ja hyvinvointiyhdistys Rämpytellen ry sai Petäjäveden kunnan kulttuurirahaston stipendirahaa 5.000 euroa.

Yhdistyksen perustajat Olli Penttinen, Tuija Alapiha ja Jane Paakkolanvaara pitivät aivomyrskyn ja keksivät, että ikäihmisten muistoista voisi koostaa kappaleita ja niistä konserttikokonaisuuden. Yhdessä kunnan kotihoidon väen kanssa he löysivät sopivat haastateltavat. Muistojen laulu -konsertissa kuullaankin Liisa Kivelän, Reijo Peltolan, Mikko Tuomen, Helinä Penttisen ja Martti Asunnan muistoista tehdyt kappaleet. Jokainen on laulun arvoinen.

– Kaikki olivat kovin nöyriä ja vaatimattomia, mutta haastatteluisssa kuulimme paljon tarinoita ja jokaisesta olisi voinut tehdä levyllisen kappaleita. Lopulta päätimme mennä tunnelma edellä ja keskityimme niihin asioihin, jotka meitä itseämme koskettivat. Kappaleet syntyivät melko helposti: Olli Penttinen on sanoittanut ja säveltänyt itse kaksi kappaletta ja muut kolme teimme yhdessä, Jane Paakkolanvaara kertoo.

Konsertissa kuullaan toistakymmentä petäjävetistä soittajaa ja laulajaa. Penttisen (kitara), Alapihan (viulu), ja Paakkolanvaaran (syntikka) lisäksi kuullaan Jarmo Hämäläistä (laulu), Kati (laulu) ja Matti Kärävää (rummut), Sami Jylhää (laulu, kitara), Riikka Rahikaista (piano), Roosa Tourusta (haitari), Olli Rasasta (basso) ja kuorossa laulavat lisäksi Hanna-Maria Jylhä, Kaarlo Nevala, Reetta Lamminparras ja lapsia.

Konserttiin on kutsuttu mukaan tietysti myös kaikki laulujen tähdet itse läheisineen, ja moni on lupautunutkin tulemaan paikalle vointinsa mukaan. – Kävimme esittämässä valmiit kappaleet kaikille henkilökohtaisesti, ja kaikki olivat otettuja ja kyyneleitäkin nähtiin, Myös läheiset olivat liikuttuneita, Paakkolanvaara kertoo.

Kappaleet ovat hyvin folk-vaikutteisia, poppia ja iskelmääkin. – Lauluissa kuullaan paljon lapsuusteemoja Petäjäveden tutuissa maisemissa, mutta myös nuoruuden seikkailuja ja hurjasteluja, Paakkolanvaara kertoo.

Helinä Penttisen muisto isän ikävästä lapsena soi upeasti Tuija Alapihan sanoittamana ja Kati Kärävän tulkitsemana:

”Iloa, päivänpaistetta, mahtui päiviin lapsuuden, vaikka musta varjo peitti lapsen silmät ikävällään. Isä ja veli kaukana, ei kukaan ymmärrä, mitä pieni sydän voisi käsittää? Vaikka isää kaipaan, voin tässä levähtää. Voin papan pompan suojaan painaan pään.” – SK