Tupamäen kylätalon täytti iloinen puheensorina sunnuntaina 7.7., kun Kummun koulun entiset oppilaat tapasivat taas toisiaan. Moni lause aloitettiin ”Muistatko, kun…” ja jos joku ei muistanut, joku toinen muisti.

Tapaamiset aloitettiin vuonna 2005; silloin juhlittiin Kummun koululla 85 hengen voimin. Sen jälkeen tapaamisia on pidetty ensin joka toinen vuosi, viime vuosina joka vuosi ja väkeä on ollut milloin enemmän, milloin vähemmän. Nyt oltiin kolmatta kertaa Tupamäen kylätalolla ja paikalla oli reilusti yli 20 Kummun koulun entistä oppilasta.

– Viime vuonna meitä oli paljon vähemmän, nyt olin oikein yllättynyt väkimäärästä, Helena Hytönen toteaa.

– Muutama meistä on ollut mukana joka kerta. Aina joku jää pois, kun ikää tulee, eikä jaksa lähteä mukaan. Minua houkuttelee tapaamisiin se, että saa nähdä vanhoja tuttuja ja vaihtaa kuulumisia. Tosin en minä kaikkia mukana olevia kouluajoilta tunne, oppilaita on niin pitkältä ajalta, Hytönen kertoo.

Helena Hytönen oli tämänvuotisen tapaamisen nuorin entinen Kummun koulun oppilas, hän ehti käydä Kummun koulua ensimmäisen ja toisen luokan, ennen kuin koulu sulki ovensa vuonna 1968. Tapaamisen vanhin oli tasan 80 vuotta sitten Kummun koulussa koulutiensä aloittanut Tauno Viitanen.

– Enpä minä kyllä ensimmäisestä luokasta juuri mitään muista. Sota-ajan kävin koulua Ylämaan koulussa, kun muutimme sinne, Viitanen kertoo.

Tapaamisia on pidetty eri paikoissa, Kummun koululla on oltu kerran vuoden 2005 juhlan jälkeen.

– Muutama vuosi sitten kokoonnuimme Kummun koululle ja meidän oli tarkoitus olla vain koulun pihassa, mutta omistajat kutsuivatkin meidät sisälle, Jorma Koskinen kertoo.

– Tapaamiset ovat olleet aika lailla vapaamuotoisia. Ensimmäisellä kerralla muistelimme paljon ja jokaisella oli nimilappu rinnassa. Joskus on ollut musiikkiakin, Koskinen ja Hytönen kertovat.

Kummun koulu toimi vuodesta 1923 vuoteen 1968. Parhaimmillaan oppilaita oli yli 50.

Tiina Lamminaho

 

 

Tämänvuotisen tapaamisen vanhin oli 80 vuotta sitten koulutiensä aloittanut Tauno Viitanen ja nuorin 1960-luvun lopussa Kummun koulua käynyt Helena Hytönen.