Petäjäkodin kerhohuoneessa vietetään perjantaina 26.4. kello 9.30-12.00 vanhuspalveluiden päivätoiminnan avoimien ovien päivää. Päivätoiminnan lisäksi tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua myös vanhusneuvoston toimintaan.

Toiminnanohjaaja Hanna-Mari Hiltusen mukaan päivätoiminta on kunnan vanhuspalvelujen järjestämä kotihoidon tukipalvelu ikääntyneelle.

– Päivätoiminnan tarkoitus on tarjota iäkkäälle yksilöllistä tukea arkeen ja kotona pärjäämiseen sekä tuoda iloa elämään. Päivätoiminnassa huomioidaan asiakkaiden omat tavoitteet ja toiveet. Toimintaan tullaan erilaisten syiden vuoksi: jollakin syyt voivat liittyä fyysiseen toimintakykyyn, toinen taas tulee hakemaan ryhmästä helpotusta yksinäisyyteen, kertoo Hiltunen.

Päivätoimintaryhmiin osallistuville jaetaan kuukausitiedote, josta selviää kuukauden teema ja tapaamiskertojen suuntaa antava ohjelma.

– Päivämme alkavat pääsääntöisesti jumpalla ja kuntosaliharjoittelulla, jonka jälkeen lounastamme yhdessä. Lounaan jälkeen puuhaamme kunkin kuukauden teeman ympärillä. Esimerkiksi huhtikuun teema on ”Kevättä kohti”, joten istutamme kauraa, valmistelemme pääsiäistä, muistelemme ja kilpailemme jäänlähtöveikkauksien parissa. Päivätoiminnan iltapäivässä valmistetaan päiväkahvit, leivomme ja valmistamme pikkupurtavaa yhdessä. Meillä käy myös vieraita esimerkiksi päiväkodista ja seurakunnasta.

– Päivätoimintaryhmiä on kolme: keskiviikko, torstai ja perjantai- ryhmät. Pääsääntöisesti meillä ei ole jonoa päivätoimintaan eikä tiukkoja kriteerejä, vaan toimintaan pääsevät mukaan kaikki, joilla on motivaatiota ja jotka hyötyvät tämän kaltaisesta toiminnasta.

– Asiakkaat sijoitetaan ryhmiin sen mukaan, missä on parhaiten tilaa myös asuinalueet huomioiden, sillä päivätoimintaan kuljetaan yhteiskuljetuksella. Päivätoimintaan voi tulla ottamalla itse yhteyttä, mutta soittaja voi olla myös omainen. Vanhuspalvelujen kotihoito ja palvelunohjaus ohjaavat myös asiakkaita päivätoimintaan, sanoo Hanna-Mari Hiltunen.

Päivätoiminnan perjantaiseen avoimien ovien päivän osallistuu myös Petäjäveden vanhusneuvoston jäseniä.

 

Kuvateksti: Perjantain päivätoimintaryhmäläiset loihtivat yhteistyössä kuvan herkullisen kakun. Kahvittelu ja makupalojen valmistus ovat usein osa päivätoiminnan iltapäivien ohjelmaa.