101-vuotiaan sotaveteraani Martti Asunnan elämästä kirja

 

FM Riku Savonen, 36, on julkaissut isoisästään, sotaveteraanista Martti Asunnasta kirjan. Viime kesänä Petäjäveden kirjastolla nähtiin satavuotiaan Asunnan elämäntarinoista ja suvun kuvittamista töistä koottu näyttely osana 150-vuotiaan Petäjäveden kunnan juhlallisuuksia. Juuri ilmestynyt teos on jatkoa näyttelyprojektille.

Maammöykky – Maanviljelijä Martti Asunnan 100 vuotta Petäjäveden Pohkalassa -teos esitellään päähenkilölle itselleen 101-vuotissyntymäpäivien yhteydessä 20.4. Sotainvalidien Sairaskodilla Jyväskylässä.

 

Myö muut oltiin maammöykkyjä, maaviljelijöitä vaan

 

Maanviljelijä Martti Asunta (s. 1918) asui koko elämänsä Petäjäveden Metsäkulman Pohkalassa.

Tavallinen suomalainen mies oppi ammatin itse tekemällä, kävi sodan, meni naimisiin, sai lapsia, rakensi talon, teki työtä, jäi leskeksi. Tavallisuudesta poikkeavaa hänessä on lähinnä yli satavuotiaaksi eläminen. Kirjassa pohdiskellaan Asunnan elämän kautta, mitä jälkiä kukin meistä jättää. Runkona ovat 95-vuotiaan Martin ja tyttärenpoika Rikun nauhoitetut keskustelut, joissa Martti kertoo elämästään. – Historiallisten tapahtumien lisäksi avautuvat näkymät rikkaaseen keskisuomalaiseen murteeseen sekä suullisen tarinankerronnan katoavaan perinteeseen, Savonen kuvaa.

– Martin elämä ei ole aikajärjestystä noudattava jana, vaan ihmisten ja sattumusten ympärillä rönsyilevä tarinapuutarha. Kerronnassa sekoittuvat monen sukupolven kokemukset: osa on itse koettua, osa useamman välikäden kautta hankittua tietoa. Kirja kannustaa samalla muitakin tallentamaan edellisten sukupolvien muistelua, vielä kun he ovat keskuudessamme.

Riku Savonen kertoo tehneensä kirjan ensisijaisesti Martti Asunnan lapsenlapsena ja toissijaisesti kielten- ja historianharrastajana. Muualla asuvana Savonen tarkkailee petäjävetistä elämänpiiriä ulkopuolisen silmin.

Kirjan kuvituksena on käytetty Ala-Pohkalan valokuva-albumien kuvia sekä Martti Asunnan lasten, lastenlasten ja lastenlastenlasten tarinoihin piirtämiä kuvituksia, joita oli esillä myös Petäjäveden viimekesäisessä näyttelyssä. Kirjan kansikuvana on Martin tyttären Anitta Asunta-Planen piirros.

Kirjoittaja Riku Savonen esittelee teosta Petäjäveden kirjaston kirjallisuusillassa torstaina 2.5. kello 17.30 alkaen. Tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita mukaan! – SK