Mirva ja Arto Niininen rakensivat viisi vuotta sitten omakotitalon Puuppolaan. Kovin kauaa Niinisten perhe ei uudesta kodistaan ehtinyt nauttimaan. Mirva Niinisen muuttuneet työkuviot toivat koko nelihenkisen perheen Petäjävedelle ja uuden rakennusprojektin pariin muutama vuosi sitten. Kunnan kampanjatontin Niiniset ostivat satasella Olkkolasta. Perustustyöt alkoivat kesällä 2017.

– Tämä on savipohjainen tontti, ja talon paikalta piti ensin kaivaa parin metrin syvyydeltä savimaata pois. Monttuun ajettiin todella paljon kivimurskaa. Kivimurskan päälle tehtiin sitten perustukset, kertovat Niiniset.

Perustusten päälle Niiniset valitsivat Kontion hirsitalon, jonka pohjaratkaisun perhe suunnitteli itse. Hirsikehikon ainekset saapuivat tontille tasan vuosi sitten.

Niiniset uskovat hirsirakenteen takaavan parhaan mahdollisen sisäilman. Rakentamisvaiheessa he välttivät myös muovimateriaaleja.

Harmaan hirsitalon vesikiertoinen lattialämmitys hyödyntää poistoilmalämpöpumpun toimintaa. Tuki- ja varajärjestelmän virkaa toimittaa sähkövastus.

 

 

Harmaata ja valkoista

 

Uuteen kotiinsa perhe pääsi muuttamaan marraskuussa. – Kyllä me ollaan tykätty, toteavat Mirva ja Arto Niininen talostaan. Lapset, Saana ja Väinö Hänninen, viihtyvät hekin mainosti.

Tupakeittiön ja kolmen makuuhuoneen lisäksi talosta löytyy kodinhoitohuone ja sauna. Asuinneliöitä yhteen tasoon rakennetussa talossa on yhteensä 124.

Asumuksen hallitsevin väri on harmaa. Talon ulkoseinäpinnat on maalattu käytännössä kokoaan tumman harmaiksi. Sisätiloissa harmaa saa rinnalleen vaaleampia, maan- ja luonnonläheisiä sävyjä ja valkoista. – Tavoitteena meillä oli yksinkertainen ja rauahallinen tunnelma.

 

 

Säväyttävät tapetit

 

Vahvan persoonallisen säväyksen kotiin tuovat tapetit. Isäntäparin makuuhuoneen päätyseinää hallitsee lomamatkalla otetusta valokuvasta tehty tapetti. Huoneeseen laskeutuu Morsiushuntu -niminen vesiputous, jonka Niiniset ikuistivat Pohjois-Norjassa.

Saanan huoneen seinältä katseen vangitsee upea, tyylitelty maailmankarttatapetti. Väinön huoneen tiilitapetti saa puolestaan jatkoa keittiön ja olohuoneen puolella, jossa pintoja koristaa niin ikään tiiliaiheinen tapetti.

Rakennukset sisätilat ovat pientä sisustussilausta vaille valmiit, mutta tekemistä riittää pihamaan puolella. Keväällä ja kesällä aherrus jatkuu pihatöiden ja autotallin rakentamisen merkeissä. Autotallista onkin tulossa keskimääräistä isompi. -HM