– Ei todellakaan ole suutarin lapsella kenkiä, Eini Suvanto huudahtaa, kun häneltä kysyy, kuinka siistiä heidän omassa kodissaan on. – On niin vaivalloista alkaa siivota töiden jälkeen vielä kotona. Joskus pitää oikein huijata itseään ja laittaa vanhat työkengät jalkaan ja ruveta hommiin.

 

 

20 vuotta siivousalalla yrittäjänä toiminut Eini Suvanto tietää, että pöly on uusiutuva luonnonvara

 

Siivous- ja kotipalvelu Eini Suvanto Tmi perustettiin 20 vuotta sitten. – Olin yo-merkonomina tehnyt pitkään sihteerin töitä, mutta 90-luvun lama-aikana töitä ei ollutkaan. Lapset olivat silloin pieniä. Kävin kotipalveluyrittäjän kurssin ja perustin oman yrityksen, Eini Suvanto kertoo.

Asiakkaat ovat pääsääntöisesti ikäihmisiä ja lapsiperheitä Petäjävedeltä, Jyväskylästä ja Palokasta. Suvanto tekee kotisiivousta ja yleensä pesukone pyörii samalla, pelkkää pyykkihuoltoakin sekä asiointia ja kaupassa käyntiä. – Usein tuon Jyväskylästä tullessani jotain, mitä asiakas tarvitsee. Tällainen sekatyömieshän sitä on, Suvanto nauraa. 20 vuoden aikana hän on huomannut, kuinka koko ajan huonokuntoisemmat ikäihmiset asuvat vielä omissa kodeissaan. – Yleensä uudet asiakkaat tulevat minulle kotipalvelun tai lasten pyynnön kautta. Ennen siivoojaa ei tarvitse siivota, mutta ainakin lapsiperheissä usein vähän raivataan leluja etukäteen. Joillain asiakkailla menee huusholli välillä huonoonkin kuntoon ja alusta saa aloittaa joka kerta ja työn jäljen todella näkee.

– Työssä on parasta se, kun saa mennä paikasta toiseen. Siihen on niin tottunutkin.

Yrittäjänä haastavaa on lomien pitäminen, eikä kovin pitkiä vapaita voi edes oikein ottaa. – Lomat pitää myös suunnitella hyvin. Myös juhlapyhien aluset ovat kiireistä aikaa.

Viranomaiset valvovat tarkasti kotipalveluyrittäjiä ja omavalvontasuunnitelma tulee olla ajan tasalla. – Toisen kotiin pitää aina mennä nöyrällä ja hienotunteisella asenteella. Pitää osata kuunnella asiakasta ja hänen toiveitaan, eikä tehdä vain oman mielen mukaan. Pian sitä sitten oppii uudessa paikassa toisen ihmisen tavoille, ja muistaa mattojen ja pyykkien paikat.

Suvanto yrittää välttää turhien pesuaineiden käyttöä ja hajusteita. – Suihkepullostakin suihkutan suoraan siivousliinaan, enkä ilmaa täyteen, hän vinkkaa.

– Koen, että myös hinnoittelu on vaikeaa. Asiakkaat saavat työstäni kotitalousvähennyksen ja teen monelle lomakkeen valmiiksi niin, ettei heidän tarvitse kuin allekirjoittaa ja palauttaa se.

Suvanto tekee yhteistyötä toisen saman alan yrittäjän kanssa ja jotkut hommat tehdään yhdessä, esimerkiksi Pihlajarinteen palvelutalolla. Hyviä verkostoja on avannut myös toimiminen Petäjäveden Yrittäjissä ja Keski-Suomen Yrittäjänaisissa.

– Niissä voi jakaa ajatuksia samanlaisista asioista ja ongelmista.

Suvanto yrittää pitää huolta itsestään ja palautumisestaan vapaa-ajalla. Nyt kun lapset ovat jo isoja, niin hän voi ottaa omaa aikaa pari kertaa viikossa käymällä ratsastamassa maastossa. – Aluksi se oli vanhan harrastuksen uudelleen herättelyä, mutta nyt se on kyllä karannut aivan lapasesta. – SK

 

Eini Suvannon siivous- ja kotipalveluyrityksen asiakkaat ovat pääsääntöisesti ikäihmisiä ja lapsiperheitä. Yksi pitkäaikaisista asiakkaista on Marja Kapanen, joka on ollut Suvannon työhön tyytyväinen. Usein ehditään juoda kahvitkin siivouksen jälkeen.