Petäjäveden seurakunnan kirkkoherra Laura Laitinen vastaanotti Petäjäveden kirkon avaimet rakennusliike Seiska Oy:n työnjohtaja Toni Anttilalta torstaina 20.12. Avainten luovutus tapahtui vastaanottotarkastuksen yhteydessä.

Vastaanottotarkastuksessa todettiin kirkkoremontin olevan sisätilojen osalta käytännössä valmis. Tammikuussa kirkossa operoidaan vielä muun muassa urkujen, alttaritaulun sekä pienten viimeistelytöiden parissa. Lopputulosta päästään ihailemaan kirkon avoimien ovien päivänä 10.2. Viimeistään huhtikuiseen piispantarkastukseen mennessä kirkossa nähdään myös kuvataiteilija Samuli Heimoselta tilattuja lehterimaalauksia täydentämässä kirkon uudistunutta ilmettä.

Kirkon pihamaalle sankarihautojen läheisyyteen sijoittuva kellotapuli valmistuu toukokuun loppuun mennessä. Enin osa kellotapulin rakennustöistä pyritään samaan valmiiksi jo tammikuun loppuun mennessä. Kirkonkellot saapuvat kirkonmäelle viikolla kolme.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

 

Rakennusliike Seiskan petäjävetinen työnjohtaja Toni Anttila kuvailee kirkkoa erilaiseksi ja haastavaksi saneerauskohteeksi. – Ei ollut ihan tavanomainen kohde. Suuremmaksi osaksi me teemme juuri saneeraustöitä, joihin tuokin työ kuuluu, mutta kyllähän kirkko ja sen historia antaa siihen aika erilaisen toteutuskulman kuin normaaliin saneerausrakentamiseen. – Matkan varrella ei varsinaisia yllätyksiä eteen tullut. Siinä mielessä tämä oli hyvin valmisteltu projekti tilaajan puolelta. Jokaisessa saneerauskohteessa tulee pieniä yllätyksiä, mutta mitään isompaa asiaa, josta ei jo olisi ollut tietoa, ei tässä kohteessa kuitenkaan vastaan tullut, kertoo Anttila.

 

Valoisa ja toiminnallinen

 

Arkkitehti Markku Mykkäsen mukaan kirkon sistiloissa tehtyjä muutostöitä ohjasi pyrkimys valoisan ja toiminnallisen tilan luomiseen.

– Laajempi alttarialue ja etuosan penkkien siirrettävyys mahdollistavat kirkkotilan monipuolisemman käytön muun muassa seurakuntaelämän muuttuvissa tarpeissa, toteaa Mykkänen.

– Myös akustisia ominaisuuksia paransimme. Sisäkaton uusi panelointi palauttaa katon alkuperäisen ulkoasun ja se parantaa myös akustiikkaa.

Uutta kirkossa on inva-luiska, pyörätuolien käyttäjille suunniteltu istuma-alue sekä saarnastuolin läheisyyteen sijoitettu, tarvittaessa esiin vedettävä valkokangas. Uutta on myös alttarin paikka omana, erillisenä saarekkeenaan alttariseinän ja -kaiteen välissä.

Petäjäveden vuonna 1879 valmistuneen puukirkon historia pääsee esille uusien pintojen keskeltäkin.

– Olemme pyrkineet saamaan kirkon mukanaan kantamia historian kerroksia näkyviin. Kirkossa on 1970-lukuinen keskiosa, jota pidin ihan raikkaana, valoisana tilana. Tämä uusittu keskiosa jatkaa sitä perinnettä.

– Kirkkoon ja kirkkosaliin tullaan menneitten sukupolvien käsien jälkien läpi, heitä kunnioittaen. Lehtereitten alustat on maalattu väritutkimuksessa esiin tulleiden, vuonna 1885 maalattujen pintojen mukaisesti. Myös alttarialueen seinillä on 1880-luvun väritysperiaatteet, tosin pikkuisen muunneltuna, kertoo arkkitehti Mykkänen. -HM

 

 

Uusittu alttarialue on aiempaa laajempi. Kuvasta puuttuu vielä alttaritaulu.

 

 

Eturivien siirrettävät penkit mahdollistavat kirkon monipuolisen käytön.

 

 

Uusi valkokangas sijoittuu saarnastuolin oikealla puolella olevan ikkunan yläpuolelle.