Mikko Porvali esitelmöi sota-ajasta Petäjävedellä

Kirjailija, historioitsija Mikko Porvali kertoo maanantaina 14.1. Miilussa Suomen jatkosodan aikaisesta tiedustelutoiminnasta. Hän on kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa, nimeltään Vakoojakoulu ja Salainen tiedustelija. Suomen sotilastiedustelu värväsi ja koulutti venäläisiä sotavankeja, jotka sitten lähetettiin takaisin Neuvostoliittoon vakoilijoiksi. Esitelmässä sivutaan kansainvälistä politiikkaa ja neuvostokulttuurin ja länsimaisen kulttuurin rajankäyntiä.

Petäjävedeltä kotoisin oleva Mikko Porvali on kirjoittanut sekä kaunokirjallisuutta että tietoteoksia sota-ajan Suomen ja suomalaisten näkökulmasta.

Viimeisimpänä häneltä on julkaistu kolmas osa Karelia Noir -sarjasta, joka kertoo Viipurin poliisivoimien työstä 1900-luvun alun ja sodan ajan Suomessa.

Porvali on ammatiltaan rikoskomisario (OTM), joten rikokset ja laki ovat hänelle arkipäivää. Karelia Noirin toinen osa Veri ei vaikene saikin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon. Porvalin teos Operaatio Hokki oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana vuonna 2011.

Tilaisuuden järjestävät Petäjävesi-Seura ry ja Petäjäveden Keskusta ry ja se on maksuton.

Maanantai-iltapäivänä Porvali vierailee Petäjäveden lukiossa kertomassa kirjailijan työstään ja kirjoittamisesta sekä poliisin ammatista.

– Päivi Koskenranta

 

Mikko Porvalin muotokuva Petäjävesi-lehden ”Pettuvesi aivan Mangana” -juttusarjassa vuonna 2018. (Piirtäjä: Saini Savolainen)