Petäjäveden lukio sai viime viikon ajaksi vieraita Saksasta, Sloveniasta ja Espanjasta. Paukkupakkasta, lunta ja häikäisevän kauniita talvimaisemia sisältäneen Erasmus+ -viikon tiedollisena teemana oli Suomeen ja Petäjävedelle sopivasti kestävän kehityksen mukaiset metsien hyödyntämismahdollisuudet. Neljän maan nuorten kanssakäyminen sekä koulussa että vapaa-ajalla tarjosi myös kansainvälisiä kokemuksia, joista ei ihan joka päivä päästä näillä leveysasteilla nauttimaan.
Petäjävetiset isännät olivat järjestäneet vierailleen retkiä lähiseudun kohteisiin. Äänekoskella Erasmus+ -porukka näki biotuotetehtaan ja tutustui Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskukseen. Modernia teollisuutta edusti lisäksi Suolahden pysähdys, Valtran tehtaat.
Tutkimusmatkailu jatkui Valmetin toimipisteessä Jyväskylässä. Erasmus+ -ohjelman tasa-arvoteemaan sopivasti opiskelijat kuulivat urapolkutarinoita, jotka osoittivat, että muinoin miehiseksi mielletty ala tarjoaa tänä päivänä erinomaisia etenemismahdollisuuksia molempien sukupuolten edustajille. Huippuosaamisen jäljille ryhmä pääsi myös yliopiston fysiikan laitoksella, hiukkaskiihdyttimen äärellä.
Torstaina Erasmus+ -ryhmä kokoontui vielä viimeisen kerran Miiluun. Pienryhmätyöskentelyn lomassa espanjalainen ja saksalainen vieras ehtivät hymyillen tiivistämään kuluneen viikon olosuhteet yhteen sanaan: ”cold”. Vierailustaan nauttineet tytöt kehuivat suomalaisia isäntiään kohteliaiksi.Sama viesti oli espanjalaisilla opettajilla. Mielikuva suomalaisesta, tylyyteen vivahtavasta jäyhyydestä joutui petäjävetisen vieraanvaraisuuden ansiosta romukoppaan. -HM

 

Kuvat: Päivi Koskenranta, Alberto Hernandez, Franziska Seifert,  Matej Kocjan ja  Tjasa Poljsak.