Vanhat, jo kuluneet ja vuosikymmenten saatossa nuhjaantuneet alttarikaiteen verhoilut vaihtuivat uusiin Petäjäveden kirkon sisätilaremontin viimeistelyvaiheessa joulunalusviikolla.

Verhoilutyön sai tehtäväkseen petäjävetinen verhoilija Marja-Liisa Saukko. Kankaan on valinnut arkkitehti Markku Mykkänen.

Ennen varsinaista verhoilua Saukko poisti vanhan, 1970-luvulta peräisin olevan vihreän verhoilukankaan. Alta paljastui 1930-luvun verhoilu, jonka alle kätkeytyy alkuperäinen pehmustus. Heinästä, harmaavanusta ja tukikankaista koostuva pehmuste jäi paikoilleen palvelemaan kirkon tulevia käyttäjiä.

Hiukan korjaillun alkuperäisen pehmusteen ja 1930-luvun kankaan päälle tuli uusi vanukerros ja verhoilu, punainen polyesterikangas.

Uuden tekeminen alkoi mittaustyöllä. Mittojen mukaan paikan päällä leikatut ja nuppineuloilla tarkasti yhteen liitetyt kangaskaistaleet verhoilija ompeli yhteen kotiverstaallaan Kintaudella. Verhoilun kiinnittäminen kirkon alttarikaiteeseen edellytti väliin erikoisiakin työasentoja

– Paljon olen polvistunut tuohon alttarille näinä päivinä, ihan työn merkeissä, nauraa Saukko.

– Tämä on ihan mukava työ, vaikka olenkin viettänyt nyt kaksi päivää tässä kirkon lattialla kyljelläni ja selälläni. Välillä olin kontallani pää lattiassa kiinni, kun niittasin tänne alas näitä niittejä.

Työympäristönä kirkko on mieluisa. Saukkoa kiinnostavat esimerkiksi kirkon värit ja niiden symboliikka. – Tykkään kyllä. Olen joskus haaveillutkin, että olisi ihana päästä suunnittelemaan vaikka kirkkokankaita. -HM

 

Alttarikaiteen penkin verhoilun uusiminen sai verhoilijan heittäytymään kirkon lattialle. Kylkimakuulta ulottui alimmaiseenkin taitokseen.

 

Päälimmäisenä uusi verhoilukangas, keskellä 1930-luvun verhoilukangas lähes alkuperäisen kaltaisena, alimmaisena sama 1930-kangas käytön ja auringonvalon haalistamana.

 

 

Verhoilija Marja-Liisa Saukko pääsi tekemään ensimmäistä kirkkoon sijoittuvaa verhoilutyötään kotikunnan pyhättöön. Uuden, punaisen kankaan saivat joulunalusviikolla ylleen alttarikaiteen pehmusteet. Saman alttarin äärellä ovat päässeet ripille muun muassa verhoilijan omat lapset.