(Kuva: Leena Kivelä)

 

Apuvoimia jaksamiseen ja uusien suuntien etsimiseen

 

MaKe eli Maaseudun kehittämishanke ja Välitä viljelijästä –projekti esittäytyivät Lemettilässä viime viikon tiistaina.

MaKe:n Marjukka Kauton mukaan hankkeen tavoitteena on kehittää maatilojen ja pienyritysten toimintaa Petäjäveden, Keuruun ja Multian alueella. Päämäärään tähdätään verkostoitumisen, tiiviin yhteistyön ja vuoropuhelun voimin.

Maatalouselinkeinoa ovat viime vuosina koetelleet monet mullistukset katovuosista tuottajahintojen syöksykierteeseen. MaKe -hanke auttaa etsimään uudenlaisia selviytymisen ja menestymisen mahdollisuuksia maatiloille ja samalla myös maaseudun pienyrityksille.

Marjukka Kautto tarjoaa apuaan, kun maatilalla etsitään esimerkiksi uutta tuotantosuuntaa ja uusia yhteistyökumppaneita. Tiistain infotilaisuudessa Kautto nosti esille muun muassa Marjamaat –hankkeen, viherlannoiteprojektin ja biokaasutuotannon tarjoamat mahdollisuudet.

Välitä viljelijästä –projektin Eila Eerola tarjoutuu puolestaan kuuntelijaksi ja keskustelukumppaniksi. Maksuttomat ja luottamukselliset juttutuokiot lähtevät aina apua tarvitsevan omasta aloitteesta.

– Saa soittaa ja laittaa viestiä. Niin isoa tai pientä ongelmaa ei olekaan, etteikö yhteyttä voisi ottaa, sanoo Eerola. Yhteydenottoja toivoo myös Marjukka Kautto.

Tiistain infotilaisuudessa puhunut Petäjäveden Yrittäjien puheenjohtaja Tapio Kokkonen toivoo vuoropuhelua, jonka myötä on löydettävissä paikallisia mahdollisuuksia ja niiden hyödyntämistapoja.

– Yksi keino voi olla esimerkiksi jalostusasteen nostaminen, muistutti Kokkonen.

– Yritystoimintaa koskevia neuvoja voi kysyä myös yrityskummeilta, joihin saa yhteyden Keski-Suomen Yrittäjien kautta, vinkkaa Kokkonen.

Yksivuotisen MaKe -hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Petäjävedeltä Tapio Kokkonen ja Marko Kuukkanen. Hankkeen päärahoittaja on Keski-Suomen ELY-keskus. Rahoittajiin lukeutuvat myös Keuruun kaupunki ja kehittämisyhtiö Keulink Oy. – HM

 

Tiistaisen infotilaisuutensa päätteeksi MaKe-hankkeen Marjukka Kautto ja Välitä viljelijästä- projektin Eila Eerola keskustelivat yritystoimintaa kirkonkylällä käynnistävien Anne Niiles-Mäen ja Johanna Niiles-Hautasen kanssa.