Tämänvuotinen Petäjäveden Yrittäjät ry:n syysmatka 6.-9.9 suuntautui Itä-Suomeen. Matkamme alkoi Suolahteen Valtran tehtaalle suuntautuneesta opastetusta kierroksesta. Tehtaan kokoonpanolinja herätti ihmetystä ja ihastusta. Ehkä suurin hämmästys oli mittatilaustyönä valmistettavien traktorien koko, määrä ja laatu. Jokaisella traktorilla on omistaja ennen kuin ensimmäistäkään osaa on kiinnitetty toiseen, varastoon ei valmisteta mitään.

Viitasaarella puolet ryhmästämme tutustui Pislaan, puolet Maarlaan. Pisla on jokaiselle tuttu rautakaupoista sekä tavaratalojen kodinosastoilta. Maarla valmistaa pääasiassa ohutlevy- ja metallilankatuotteita. Tehdasta esitteli yrityksen toimitusjohtaja Jari Puukilainen kepeän hauskalla tyylillään. Petäjäveden Yrittäjien kiitokset vierailusta välitti Eero Jaatinen.

Kuopion Puijo tarjosi henkeäsalpaavat näkymät kirkkaassa ja aurinkoisessa säässä. Kallaveden saaret, niemet ja lahukat avautuivat silmiemme eteen muistuttaen kotimaamme kauneudesta ja luonnonvaroista.

Perjantaina, toisena matkapäivänä, vierailimme Joensuun Botaniassa, kasvitieteellisessä puutarhassa. Se on Suomen ainoa ja maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha. Jos kasvit ja lukuisat perhoset herättivät ihailuamme, niin myös oppaidemme valtava tietomäärä ja innostus asiastaan. Puutarhassa voisi viettää hyvinkin päivän, niin mielenkiintoinen ja runsas se oli.

Myöhemmin iltapäivällä vierailimme Olavin linnassa jälleen loistavan oppaan seurassa. Aikamatka linnan käytävillä, kivisillä kierreportailla, avotakan ammottavan suuaukon edessä ja kurkistus vuosisatoja vanhaan vessaan jätti varmaan lähtemättömän vaikutuksen.

Matkalla Savonlinnasta Imatralle pysähdyimme Suomen Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla. Lusto on metsäkulttuurin valtakunnallinen museo ja tietokeskus. Se esittelee metsää suomalaisen toimeentulon ja kulttuurin perustana erilaisten kokoelmien, tapahtumien ja näyttelyiden avulla. Kannattaa vierailla toistekin!

Pienestä sateesta huolimatta pysähdyimme vielä ennen Imatraa ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen perustamaan patsaspuistoon Parikkalassa. Puistossa on yli 500 ihmisfiguuria esittävää betonipatsasta. Mielestäni vaikuttavin kokonaisuus oli 256 patsaan osittain jo sammaloitunut joogaryhmä.

Paluumatkalla sunnuntaina vierailimme Mikkelissä Marsalkka Mannerheimin Päämajamuseossa. Museo esittelee talvi- ja jatkosodan aikaisia ylipäällikön ja muun ylimmän sodanjohdon työtiloja. Toinen vastaava museo koko maailmassa on Churchillin päämajamuseo Lontoossa.

Matkan monipuolinen tieto- ja kulttuurianti oli suurenmoista. Iltahumut kukin matkalainen sai räätälöidä oman mielensä mukaisesti. Oli porealtaita, vesiliukumäkiä, karaokea ja rock´n rollia unohtamatta oman huoneen rauhaa.

Vaikka matka oli suunnattu lähinnä yrittäjille, olisin toivonut kunnalta suurempaa mielenkiintoa näin laadukasta matkaa kohtaan. Ehkä ensi vuonna kunnan kalenterissa olisi tyhjä kohta tulla Yrittäjien mukaan.

Omasta puolestani voin vain kiittää matkanjärjestäjiä ja mukana olleita ystäviäni voimaannuttaneesta ja hersyvän hauskasta matkasta.

 

Liisa Hakala / SK

 

 

Kuvat: Irja Viitanen, Tapio Kokkonen, Eini Suvanto, Tiina Leppälä