Metsä toi ihmiset yhteen

Viime lauantain Sadonkorjuu- ja metsäpäivä oli todella onnistunut noin 300-400 kävijällään. Päivä tarjoili todella monipuolisesti tietoa, tuotteita ja tekemistä kaikenikäisille.

Avoimet ovet Kokkilan maatilalla olivat erityisesti lapsiperheiden mieleen. Otto ja Topi Kokkila perheineen avasivat ovensa Keski-Suomen toiseksi suurimmalle maitotilalle, ja ihmeteltävää riitti lypsyrobotista hakelämpölaitokseen.

Velj. Lehtomäki Oy:n puunkorjuunäytös Piesalan tilan leimikossa oli onnistunut kokonaisuus: kätevä bussikuljetus vei paikan päälle ja makkara- ja nokipannukahvitarjoilu takasivat tulilla letkeän tunnelman. Uudet metsäkoneet tekivät vaikutuksen ja Metsänhoitoyhdistyksen Ville Pätyseltä ja metsuri Ari Säynätmäeltä sai hyviä neuvoja metsänhoitoon ja raivuuhommiin.

Tapahtumassa oli mukana lukuisia yhdistyksiä ja hankkeita myynti- ja tietopisteineen. Lähiruokaa ja käsitöitä oli myös tarjolla. Erityisen vaikutuksen tekivät Eine ja Susanna Rautasaari, jotka tekevät upeaa taidetta puusta. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto teki tutuksi perinteistä hirsirakentamista työkaluineen ja Gradian kone-esittely ja ajosimulaattori olivat monen mieleen. Gradian ajosimulaattorilla sai kokeilla olevansa itse kuskina

Kunta on teettänyt luontokohteiden ja kunnan esittelyvideot, joista näytettiin jo maistiaisia. Lisäksi nähtiin Petäjäveden Luonto ry:n väen Lauri Ijäksen, Aake Ojalan ja Pentti Valkeajärven luontokuvia.

Tapahtuman avasi kansanedustaja ja itsekin maanviljelijänä toimiva Anne Kalmari, jonka päällimmäinen viesti oli, että luonto ja metsä tykkää siitä, kun sitä hoidetaan, käytetään, ja että sinne mennään. Luontoa ja metsiä ei saa museoida.

– Maa, vesi ja ilma pitää jättää samassa kunnossa seuraaville myös sukupolville, kuin missä me on ne saatu.

Kalmari on huolissaan tuottajien huonoista hinnoista. – Viljelijän tilanne on tosi surkea, mutta nyt ollaan tekemässä uutta lainsäädäntöä, jolla saataisiin valvontaa, jotta kauppa olisi tuottajalle reilumpaa.

Kunnanjohtaja Eero Vainio peräänkuulutti yhteistyötä ja matalan kynnyksen yhteydenpitoa. – Meidän pitää enemmän avata ovia ja tehdä muille nähtäväksi mitä meillä on.

Auditorio Miilussa kuultiin lukuisia muitakin maa- ja metsätalousalan asiantuntijapuheenvuoroja. Maaseutusihteeri Päivi Lehtomäki esitteli kaikki kunnan alueella toimivat tilat. Monipuolisuus ja korkea laatu tuntuvat olevan paikallisten tuottajien valttikortti. – SK