Aurinko paistoi pojan silmään

Kesällä on mukavaa, kun voi hypätä pommina kolmosesta veteen. Kerran Mauri meni mahallaan veteen ja joutui haukkomaan henkeä laiturilla. Tienvarrella on paljon metsämansikoita. Pujotettiin niitä Meerin kanssa heinänkorsiin, niin roikkuivat melkein polvissa. Kotona sitten laitettiin ne lasiin ja kaadettiin maitoa päälle, kun kaasi sokeria lisää niin tuli tosi hyvää.

Isoveljen kanssa käytiin kalassa. Kierrettiin saari ja iso hauki tarttui virveliin. Veli sano, että kahdeksan kiloa. Löi haukea melalla päähän veneen pohjalla ja souti sitten silmälasit veressä rantaan. Savustuspöntössä paistettiin ja hyvin lähti nälkä, kun oli äidin tekemiä lettuja lisänä.

Lakkasuolla oli hirveesti lakkoja, mutta vielä enempi hyttysiä. Meni koko yö raapiessa. Äiti neuvoi aamulla valelemaan etikalla, mutta kirveli vaan ja tuli isoja paukamia. Meeri nukkui kanssa aitassa ja sen tukkaan tarttui purukumi. Itki, kun piti luopua pitkistä leteistä. Sai lohdutukseksi barbin. Teki sille verhokankaasta mekon ja sen jälkeen paistoi ikkunasta ikävästi silmään. – Olishan tuolla ollu vanhoja riepujakin, äiti sanoi ja ihasteli leikkausta.

Kesällä on kiva katsella, kun rankkasade hakkaa hiekkatietä ja salamat lyö, kun laskee kauan kuluu aikaa välähdyksestä jyrinään tietää kaukanako jytisee. Kerran en ehtiny laskee yhtään, kun pamahti muuntajaan. Silloin meinas tulla mulle paskat housuun.

Meille hankittiin harmaa kesäkissan pentu, kun sitä silitti heinällä mahanpohjasta, niin alkoi kehräämään. Laitoin sen astiaan maidon sekaan niitä metsämansikoita, mutta ei se välittänyt. Etana näytti sarvensa ja käki kukkui kuudesti. – Tietää poutaa, sanoi pappa ja veti hikselit olalle, kun meni kaupalle hakee piimää.

– Markku Koskinen