Niina Kelloniemi
Viime viikon perjantaina Petäjäveden keltaisessa kirkossa vietettiin erityisesti lapsille ja perheille suunnattua pääsiäiskirkkoa teemalla pääsiäisen salaisuus.

Alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen sekä päiväkodin opettajille ja hoitajille pääsiäisen salaisuuksia olivat paljastamassa Petäjäveden seurakunnan seurakuntapastori Johanna Mehto, lastenohjaaja Tuija Lesonen sekä kanttori Leena Giers-Koljonen.

Tänä vuonna pääsiäisen salaisuus paljastui alttarin edustalle rakennetusta suuresta pääsiäismunasta, josta pastori Johanna Mehto nosti pääsiäisaiheisten laulujen ja leikkien välissä yllätyksen kerrallaan.

Ensimmäisenä munasta kuoriutui pajunkissoin koristeltu oksa, seuraavaksi viinirypäleitä ja leipää, sitten risti ja lopuksi iloisia pääsiäiskoristeita. Yhdessä lasten kanssa esineitä ihmeteltiin pohtimalla niiden merkitystä ja sitä, miten ne mahtavat liittyä pääsiäisen hiljaiseen viikkoon ja sen viettoon.

Lapset tunnistivat heti, että ensimmäisenä nostettu pajunoksa liittyy tietenkin virpomiseen ja moni olikin aikeissa seuraavana sunnuntaina suunnata kyseiseen puuhaan.

Pääsiäisen vietossa pajunoksa viittaa palmusunnuntaihin, jota vietetään viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita sen tapauksen muistoksi, kun Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin. Nimensä palmusunnuntai on saanut palmunlehvistä, joita kansa levitti vaatteiden ohella Jeesuksen eteen tervehtien häntä.

Pohjoisessa ainoa elävä oksa pääsiäisen aikaan on paju pörröisine kissoineen ja täällä pajunoksat koristellaan virpomisen merkeissä tuomaan hyvää onnea.

Viinirypäleet ja leipä sen sijaan mietityttivät lapsia enemmän, kunnes kerrottiin, että ne liittyvät kiirastorstaihin, joka on Jeesuksen viimeisen aterian muistopäivä ja samalla myös ehtoollisen asettamisen päivä. Risti taas viittaa pitkäperjantaihin, jota vietetään Kristuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistoksi.

Viimeisenä munasta tulleet iloiset pääsiäiskoristeet kertovat pääsiäisen suurimmasta yllätyksestä eli iloisesta juhlasta, jota pääsiäispäivänä juhlitaan Kristuksen ylösnousemuksen kunniaksi.

Kun kaikki esineet oli vuorollaan käyty läpi, kokonaisuudesta muodostui siis pääsiäisen sanoma.