Jaakko Heikkinen

Petäjäveden lukion tuorein painopistealue, diplomi-insinööriväylä, on pyörähtänyt käyntiin mallikkaasti. Vuoden 2023 aikana startanneen yhteistyön Jyväskylän yliopiston ja Petäjäveden lukion välillä on tarkoitus mahdollistaa lukiolaisille suora reitti diplomi-insinööriopintoihin korkeakouluun. Petäjäveden lukio on hankkeen yksi kahdesta yhteistyölukiosta, Jyväskylän Lyseon lukion rinnalla. Jyväskylän yliopiston tarkoituksena on kasvattaa yhteistyölukioiden määrää lähitulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Petäjäveden lukiossa diplomi-insinööriopintoja suorittaa yhteensä kuusi opiskelijaa. Toisen vuoden opiskelijan Aleksi Metsäpellon ja ensimmäisen vuoden opiskelijoiden Heikki Linnan ja Thant Shinin mukaan diplomi-insinööriväylä on tuonut vaihtelua ja virkistystä muiden tavallisten lukio-opintojen rinnalle.
– Diplomi-insinööriopintoihin kuuluu yliopistotasoisia luentoja ja paljon itsenäisiä tehtäviä. Opinnot suoritetaan nettikursseina, mikä sekin on uutta lukio-opintoihin verrattuna, Linna, Metsäpelto ja Shin arvioivat.

Lukiossa suoritettaviin diplomi-insinööriopintoihin kuuluu yhteensä kuudentoista opintopisteen verran tietoteknisiä ja matemaattisia opintoja. Kolme omaa opintokokonaisuutta pitävät sisällään asiaa muun muassa ohjelmoinnista ja tietoverkoista, demojen ja minikurssien muodossa.
– Yleensä seuraamme jotain parin tunnin mittaista luentoa, jonka jälkeen lähdemme tekemään aiheeseen liittyviä tehtäviä. Meille on annettu tietyt aikaraamit tehtävien suorittamiseksi, mutta niiden sisällä voimme päättää itse koska edistämme opintoja, kolmikko avaa.

Opetuksesta Jyväskylän yliopiston puolesta huolehtii koulutuksesta vastaava varadekaani, professori Lauri Kettunen. Petäjäveden lukiossa opiskelijoita avustaa pääasiassa lukion matematiikan ja fysiikan lehtori Joonas Soininen.
– Mielestäni nämä opinnot vaativat niiden suorittajalta sinnikästä luonnetta. On palkitsevaa, kun näkee työnsä jäljen ja voi seurata omaa edistymistään. Opiskelu on loppujen lopuksi aika rentoa sen ollessa niin itsenäistä, Metsäpelto listaa.

Korkeakoulupaikka on suuri kannustin

 Mikäli diplomi-insinööriopinnot sujuvat lukiossa hyvin, keskiarvosanalla 3/5, on opiskelijan mahdollista päästä jatkamaan opintojaan suoraan Jyväskylän yliopistoon. Yksi Jyväskylän yliopiston ja Petäjäveden lukion yhteisen hankkeen tavoitteista onkin ollut luoda stressitön siirtymä opintoasteelta toiselle. Yliopiston puolella koulutusohjelmaa tukevat Elisa ja Nokia, joissa opiskelijoiden on mahdollista suorittaa opintoihin kuuluvia työelämäharjoitteluja.
– Kysytty korkeakoulupaikka on aika suuri kannustin näissä opinnoissa, se taitaa olla meillä kaikilla tähtäimessä tässä. Keskiarvosana 3/5 on mielestämme ihan täysin saavutettavissa oleva asia, kolmikko uskoo.

Myanmarista kotoisin olevalle Shinille diplomi-insinööriopinnot ja niistä mahdollisesti aukeava korkeakoulupaikka oli yksi suurimmista syistä tulla Suomeen opiskelemaan. Ennen lukio-opintojensa alkua Shin opiskeli suomen kieltä omassa kotimaassaan, muutaman muun opiskelijan tavoin.
– Olen viihtynyt täällä. Tykkään olla hiljaisuudessa ja omissa oloissani, mihin Suomessa on loistava mahdollisuus, täällä on paljon tilaa ja rauhaa. Opiskelu on ollut kivaa ja kiinnostavaa, Shin listaa.

Linna, Metsäpelto ja Shin ajattelevat, että lukiossa suoritettavista diplomi-insinööriopinnoista on suuri apu myöhemmässä elämässä. Alati kasvava ja kehittyvä IT-ala vaatii osaajia ja heidän osaamistaan.
– Näistä opinnoista saa hankittua itselleen hyvät pohjataidot. Meillä diplomi-insinööriväylän opiskelijoilla on yliopiston alkaessa varmasti helpompi aloitus, kuin heillä jotka tulevat opintoihin täysin puhtaalta pöydältä, kolmikko puntaroi.