Jaakko Heikkinen

Mitä yhteistä mahtaakaan olla Alavieska-lehdellä ja Petäjävesi-lehdellä? Paljonkin, mutta ennen kaikkea lehtiä yhdistää se, että ne ovat kaksi ainoaa paikallislehteä Suomessa, jotka ovat urheiluseurojen – Alavieskan Virin ja Petäjäveden Petäjäisten – omistuksessa.
– Alavieskaan, Alavieskan Viriin ja Alavieska-lehteen kuuluu hyvää. Kesä alkaa olla ohitse ja katseet täällä on suunnattu syksyyn, Alavieska-lehden vastaava toimittaja Heidi Vierimaa aloittaa.
Alavieskan kunta sijaitsee Pohjanmaan lakeuksilla, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, merenrantakaupunki Kalajoen naapurissa. Asukkaita Alavieskassa on noin kaksituhattaviisisataa.
– Alavieskalaiset ovat yhteen hiileen puhaltajia, joille yhdistystoiminnassa mukana oleminen ja vapaaehtoistyöntekeminen on kunnia-asia ja elämäntapa. Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa, hyvässä ja pahassa, Vierimaa kuvailee.
Kaksitoista vuotta Petäjäveden Petäjäisiä nuorempi, vuonna 1946 perustettu Vieskan Viri, nykyisin Alavieskan Viri, liikuttaa kuntalaisia ikään katsomatta. Syyskuusta alkaen seura tarjoaa jäsenilleen muun muassa yleisurheilukerhoja, jumppia ja ohjattuja kuntosaliryhmiä. Urheiluseura organisoi myös lavatansseja ja bingoiltoja, joiden tuotoilla rahoitetaan seuratoimintaa.
– Kuluneen kesän aikana olemme saaneet iloita paikallisten nuorten urheilijoiden SM-menestyksestä niin ampumajuoksun, kiekon- ja moukarinheiton kuin myös viisiottelunkin saralla. Tällaisia menestystarinoita tarvitaan, että pienenkin paikkakunnan pienestä seurasta voi ponnistaa korkealle, Vierimaa ajattelee.

 Paikallislehti pitää pintansa

Alavieska-lehti juhli 3. kesäkuuta nelikymmenvuotista taivaltaan. Kakkukahvitukseen otti osaa lehden nykyiset ja aiemmat tekijät, urheiluseuran, kunnan ja seurakunnan väki sekä kuntalaiset – siis lehden lukijat.
– Lehti on kuulemani mukaan syntynyt aikanaan tarpeesta saada kunnan yrittäjille oma mainontakanava. Ennen Alavieska-lehteä Viri oli jo julkaissut satunnaisesti omaa seuralehteään, mutta halu oli luoda alusta yhteinen alusta seuran ja kuntalaisten asioille, Vierimaa kertoo. Vierimaa itse on työskennellyt Alavieska-lehden vastaavana toimittajana kaksi vuotta, jota ennen hän oli ehtinyt kirjoittaa lehdessä kahden kesän ajan. Toimittajan työhön Vierimaa kertoo päätyneensä ikään kuin varkain, suoritettuaan aikuiskoulutuksen media-alalla.
– Tätä työtä oppii tehdessä, ja maalaisjärkeä käyttämällä pääsee pitkälle. Minusta on joka kerta yhtä hienoa mennä juttukeikalle. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan ja aivan tavallisestakin elämästä on ihanaa kirjoittaa, Vierimaa toteaa.
Kuusitoistasivuinen Alavieska-lehti ilmestyy kahden viikon välein. Lehden levikki on noin 1500 kappaletta, Petäjävesi-lehden tavoin. Alavieska-lehteä tilataan alavieskalaisten kotitalouksien lisäksi myös lähikuntiin ja jonkin verran esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.
– Lehti tuntuu olevan tärkeä juttu monille ja saan kyllä kuulla, jos lehden ilmestymispäivänä esiintyy jakeluhäiriöitä. Sekä urheiluseura-aktiivit että kuntalaiset antavat toimitukseen paljon juttuvinkkejä, mikä helpottaa minun ja muutaman avustavan kirjoittajan ideointitaakkaa, Vierimaa iloitsee.
Kesäaikaan Alavieska-lehden sivut ovat täyttyneet paikallislehdille tyypilliseen tapaan paikkakunnan kesätapahtumareportaaseista ja urheilujutuista. Syksyn aikana Vierimaa uskoo lehdessä näkyvän tapahtuma- ja urheilujuttujen lisäksi kunnallisen päätöksenteon ja kuntalaisten osallistamisen, sekä ainakin lokakuisen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen viikon.
– Petäjävesi-lehden tavoin Alavieska-lehtikin olisi mahtavaa saada luettavaksi diginä. Näköislehtimahdollisuuksia tulisi selvittää, sillä sitä kautta saataisiin lehdelle lukijoita lisää, Vierimaa päättää.


Alavieskan Virin omistaman Alavieska-lehden vastaava toimittaja Heidi Vierimaa urheilee, kun lehdenteoltaan ehtii. Kalajokinen Vierimaa pelaa jalkapalloa ja salibandya kotipaikkakuntansa urheiluseurassa, Kalajoen Pallossa. Kuvassa Vierimaa työntää kuulaa Alavieskan urheilukentällä. Kuva: Julia Korkiakoski