Yhdistyvän seurakunnan kirkkoherra olisikin Keuruun Ossi Poikonen

 

Jos kirkkovaltuustot hyväksyvät Petäjäveden ja Multian seurakunnan liittämisen Keuruun seurakuntaan, tulisi yhteisen seurakunnan kirkkoherraksi sittenkin Keuruun kirkkoherra Ossi Poikonen.

Alun perin suunnitelmissa on ollut, että Poikonen jää eläkkeelle keväällä ja Petäjäveden ja Multian kirkkoherra Laura Laitisesta tulee uuden yhdistyvän seurakunnan kirkkoherra.

Poikosen mukaan Keuruun kirkkoneuvostolle, ja ilmeisesti myös kirkkovaltuustolle, kirkkoherra-asia muodostui kynnyskysymykseksi, ja jos seurakunnat yhdistyvät, Poikonen aikoo jäädä eläkkeelle viimeistään vuonna 2022. Sen jälkeen kirkkoherran paikka menisi yleiseen hakuun. Tällöin Petäjäveden ja Multian kirkkoherra Laitinen jäisi yhdistyvän seurakunnan kappalaiseksi nykyisellä kirkkoherran palkallaan.

Poikosen mukaan keuruulaiset haluavat valita itse kirkkoherransa. – Kirkkoherrakysymys on ollut vaikea. Se ei ole henkilökysymys, mutta se, että keuruulaiset eivät pääsisi itse valitsemaan omaa kirkkoherraansa, on vaikeaa, Poikonen kertoo.

Poikosen mukaan toinen vaikea ja keskustelua tuonut asia keuruulaisille on ”avioehto”, joka yhdistymissopimukseen on kirjattu, eli omaisuuden jako mahdollisessa seurakuntajaon muutostilanteessa. **

Jos seurakuntien yhdistyminen ei toteudu suunnitelmien mukaan, Poikonen saattaa jäädä eläkkeelle jo ensi kesän aikana. – Työntekijöillemme olen luvannut olla sinne kesäkuulle ainakin, hän kertoo.

Multian kirkkovaltuusto päättää oman kantansa yhdistymisestä tänään torstaina, Petäjäveden ja Keuruun valtuustot kokoontuvat ensi tiistaina. Kokoukset striimataan yleisölle. – SK

 

 

** Jos Petäjäveden kunta liittyisi joskus vaikka Jyväskylään ja seurakunta sen mukana Jyväskylän seurakuntaan (seurakunta seuraa aina kuntaa), seurakunta veisi mennessään myös velat ja omaisuutensa.

Liitossopimuksessa lukee näin:

”Omaisuuden jako
Mahdollisessa tulevassa seurakuntajaon muutostilanteessa sovelletaan KL13:4-6 ja KJ 13:5-6 pykälien periaatteita. Kiinteän ja merkittävän irtaimen omaisuuden jakaminen tapahtuu yhdistymisprosessissa toteutetun saantokirjan kirjausten pohjalta. Mikäli uuden seurakunnan alueella oleva kunta tai kaupunki kuntarakenteen uudistuksessa liittyisi osaksi tämän seurakuntaliitoksen ulkopuolista toista kaupunkia tai kuntaa, tulee omaisuuden jaossa huomioida sen vaikutukset KL 13:6.2 mukaisesti.
Mikäli yksi seurakunta eroaisi nyt muodostettavasta uudesta seurakunnasta, olisi sillä jäljelle jäävän seurakunnan osalta taloutta olennaisesti heikentävä vaikutus. Tästä johtuen uudesta seurakunnasta kuntarakenteen muutoksesta aiheutuvan poistumisen yhteydessä omaisuudesta siirtyisi vain se osa, jonka kyseinen seurakunta on omistanut ennen tämän sopimuksen voimaantuloa. Vastaavasti tähän omaisuuteen selkeästi kohdistuva velka siirtyy tällaisen omaisuuserän mukana.”